Novosti

20. veljače 2020.

Umjesto Filharmonije iz Šangaja, u sklopu ciklusa „Lisinski subotom“ nastupa Aljoša Jurinić

Zbog otkazane turneje, neće se održati koncert Filharmonije iz Šangaja. Koncert pod nazivom „Spomenik Beethovenu“, 18. travnja održat će proslavljeni hrvatski pijanist i dobitnik brojnih nagrada Aljoša Jurinić.
 
Uz Beethovenu Sonatu br. 21 u C-duru i Andante favori koji je izvorno zamišljen kao stavak „Waldstein“ sonate, Aljoša Jurinić izvest će i djela skladana u svrhu podizanja spomenika Beethovenu u njegovu rodnom gradu Bonnu: Fantaziju u C-duru, Op. 17 R. Schumanna i Ozbiljne varijacije u d-molu, Op. 54 F. Mendelssohna.
 
Svoj najveći međunarodni uspjeh Aljoša Jurinić ostvario je 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom Zwickauu. Godine 2015. bio je finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyc Chopin u Varšavi. Laureat je Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine. Pobjednik je više državnih i međunarodnih natjecanja, među ostalim triju pijanističkih natjecanja u Italiji (3. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Encore! Shura Cherkassky u Milanu, 4. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Luciano Luciani u Cosenzi te 5. međunarodnog pijanističkog natjecanja u Massarosi 2014.).
 
Dobitnik je svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, od kojih se ističu Mladi glazbenik godine po izboru Zagrebačke filharmonije (2012.) i Nagrada Ivo Vuljević (2010.); pobjednik je Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru (2013.) i Tribine Darko Lukić (2015.). Dobitnik je Godišnje nagrade Vladimir Nazor za 2015. godinu, Nagrade Milka Trnina 2017., a 2019. godine odlikovan je ordenom Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.
 
Nastupio je kao solist na mnogim uglednim festivalima. U Londonu je debitirao 2007. godine, a u veljači 2015. održao je debitantski recital u njujorškom Carnegie Hallu. U 2018. na turneji u Kini održao je niz solističkih koncerata, u listopadu 2018. nastupio je u bečkom Musikvereinu, a 2019. predstavio se u Japanu i novom turnejom u Kini.
 
Nastupio je s nizom orkestara kao što su Varšavska filharmonija, Simfonijski orkestar Berlinskoga radija, Hallé orkestar, Nacionalni orkestar Belgije, Kraljevska flamanska filharmonija, Valonski komorni orkestar, Filharmonija Plauen-Zwickau, Filharmonija Brno, Zagrebačka filharmonija, Sarajevska filharmonija, Kosovska filharmonija, Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije i drugi. Među brojnim dirigentima s kojima je surađivao su Marin Alsop, Jacek Kaspszyk, Ivan Repušić, Thierry Fischer, Edward Gardner, Bojan Suđić, Paul Meyer, Daniel Smith i Leoš Svárovský. 
 
Na Hochschule für Musik Franz Liszt u Weimaru završava pijanistički program najvišeg stupnja poslijediplomske koncertne izobrazbe (Konzertexamen) u klasi prof. Grigoryja Gruzmana. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Dvije godine studija proveo je na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi pok. prof. Noela Floresa, a potom tri godine usavršavanja na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji u klasi glasovite Eliso Virsaladze. 
 
Ulaznice za koncert Aljoše Jurinića, po cijenama od 130, 170 i 210 kn, dostupne su na blagajnama Lisinskog te na www.lisisnki.hr. 
 
Foto: Edvard Šušak/Hina