Novosti

13. lipnja 2018.

Večeri na Griču – vrhunski glazbeni program bez konkurencije!

Na današnjoj je konferenciji za novinare u Galeriji Klovićevi dvori predstavljen bogat program 37. Večeri na Griču.
 
Od 28. lipnja do 17. srpnja publiku očekuje mnogo zanimljivih događanja koje spektakularno otvara izvedba djela „Carmina Burana“ Carla Orffa. Zbog velikog zanimanja publike, koncert je već rasprodan.
 
„Ovo su 37. Večeri na Griču. Poslije 35 godina naslijedili smo taj program i prošle smo godine održali samo pet koncerata. Obećali smo da ćemo sljedeće učiniti više, pa smo sada program na neki način udvostručili. Nemamo deset, nego devet koncerata, ali bolje da vam jedan koncert nedostaje nego da vam je jedan previše. Taj koncert možete očekivati u sljedećoj sezoni“, našalio se ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević.
 
Program se nastavlja 1. srpnja glazbenim kabareom "Mozart is still alive" poljske MozART grupe, čiji bi se humoristični program u čast velikog Wolfganga Amadeusa Mozarta mogao usporediti s programom dvojca Igudesman & Joo, velikih miljenika zagrebačke publike.
Leonarda Cohena na Grič dovodi Maja Posavec koja će 3. srpnja s gitaristom Ivanom Kapecom izvesti neke od njegovih najvećih uspješnica, ali i govoriti njegove vrlo emotivne stihove, prevedene na hrvatski jezik. „Legendarni Leonard Cohen bit će na Griču. Zvuči nemoguće, ali mi smo poznati po tome da nemoguće činimo mogućim“, dodao je ravnatelj i prepustio riječ autorici projekta, nagrađivanoj glazbenici i glumici Maji Posavec: „Zaista sam počašćena što sam dio ove večeri. Mislim da nekako Cohen tu i pripada, njegovo mjesto nisu samo klubovi. Tu sam večer zamislila kao zajedničku večer meditacije i poezije. Tako to neće biti još jedan tribute to Leonard Cohen, riječ je o dvoje umjetnika koji interpretiraju Cohena. Naši su koncerti dosad bili odlično posjećeni pa mislim da pripadaju toplim i intimnim prostorima, kao kad ljudi dođu slušati samo klasičnu glazbu. Drago mi je što ću biti dio programa, zaista se veselimo, program nam je jako prirastao srcu. Mislila sam da ja kao pjevačica ne mogu pjevati Cohena, jer je njegov glas dubok i posebnog karaktera. Shvatila sam da je to moj pristup, da se ja u tome dobro osjećam i da mogu to iznijeti. Govorit ću i njegovu poeziju na hrvatskom, to će biti mali i emotivni kabare. Pozivam sve da dođu na koncert!“
 
Najbolje od filmske glazbe u sklopu 37. Večeri na Griču predstavit će Nino Rota ansambl, 5. srpnja. Vrhunska djela skladatelja Ennija Morriconea, Nina Rote, Johna Williamsa, Jamesa Hornera i drugih stvorit će čaroban doživljaj pod zvjezdanim nebom.
Udaraljkaška senzacija Sudar Percussion nastupit će 8. srpnja i zajedno s publikom pokušati uhvatiti ritam svemira uz inovativne vizualne projekcije. Predstavit će projekt „Oxygene – Glazba J.-M. Jarrea“.
 
U utorak, 10. srpnja, pucat će strune na violini, a možda i čaše jer će srca svih slušatelja sigurno pucati od radosti – Roby Lakatos već je nekoliko puta oduševio zagrebačku publiku, pa će se vatrena atmosfera koju stvara s ansamblom zasigurno ponoviti.
 
Projekt „Sax&Jazz“ 12. srpnja iznimno će se održati u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog. To je dio 18. Svjetskog kongresa saksofonista koji će se od 10. do 14. srpnja održavati u Zagrebu. Taj je program predstavio prodekan Muzičke akademije u Zagrebu, Dragan Sremec: „Drago mi je što smo gospodin Siriščević i ja uspjeli dogovoriti ovu suradnju. Najvažniji događaj ovogodišnjeg Svjetskog kongresa, od ukupno 450 programa, bit će održan u KD Vatroslava Lisinskog, u sklopu Večeri na Griču. Na tom koncertu će uz Jazz orkestar HRT-a, pod ravnanjem dirigenta Andreasa Marinella, nastupiti vrhunski saksofonisti: Rosario Giuliani, Victor Goines, Branford Marsalis, Perico Sambeat i Krzysztof Urbanski. Kao iznenađenje predvidjeli smo nastup talijanskog saksofonista Atillija Bernija. Poslije koncerta je planiran jam session na terasi, na kojem će nastupiti svi solisti s jazzistima koji su dio i drugih programa.“
 
Četrdesetak glazbenika iz Londona čini Bromley Youth Chamber Orchestra koji nastupa u nedjelju, 15. srpnja, s djelima Händela, Mozarta, Piazzolle, Čajkovskog, Kilara i Elgara, dok će se za romantičnu završnicu 17. srpnja pobrinuti tri dame, svjetski poznate i nagrađivane glazbenice: Marija Pavlović (klarinet), Monika Leskovar (violončelo) i Martina Filjak (glasovir). Njihov će nastup ujedno biti i najava za novi festival klasike i romantike, o kojem će više detalja biti poznato uskoro.
 
Program je pohvalila i poduprla zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević:  „Sve ono što nas očekuje od kraja lipnja do sredine srpnja doista su koncerti koje vrijedi poslušati i predstaviti i zagrebačkoj i hrvatskoj publici. Iskoristila bih ovu priliku kao poziv na sve koncerte. Nadam se da će ova godina biti najava za 38. Večeri na Griču, sljedeće godine. Bez obzira na novac, entuzijazma i ljubavi nam ne nedostaje, a to i jest ono što pokreće svijet.“
 
Ulaznice za sve događaje po cijeni od 100 kn možete kupiti na blagajni Dvorane ili na www.lisinski.hr. Koncerti se održavaju u atriju Galerije Klovićevi dvori, a u slučaju kiše - u Maloj dvorani Lisinski.