Novosti

7. ožujka 2019.

Veličanstven povratak "kralja panove frule" u Lisinski

Sinoć je na svečanom koncertu u povodu rumunjskog predsjedanja Vijećem Europe publiku oduševio rumunjski glazbeni velikan - nenadmašni virtuoz Gheorghe Zamfir.
 
Sva ljepota i toplina zvuka panove frule, tog antičkog puhačkog instrumenta koji svoj naziv duguje grčkom bogu prirode i pastira, do punog izražaja mogu doći samo u rukama svestranog rumunjskog umjetnika – slikara, pisca i neprijepornog glazbenog virtuoza Gheorghea Zamfira koji je, drugi put nakon 2017. godine, održao dugo priželjkivan koncert za pamćenje u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
 
Otvorivši koncert temom iz filma Charlieja Chaplina simboličnog naslova Svjetla pozornice, ovaj neizmjerno talentiran glazbenik, kako ga je nazvao Duke Ellington, u Lisinskom je izveo privlačan repertoar sastavljen od tema iz poznatih filmova, evergreena, jazz standarda, arija, klasičnih djela, ali i rumunjskih tradicijskih melodija u kojima su uživali i brojni strani visoki uzvanici.
 
Uz njega je nastupio ansambl izuzetnih glazbenika: Cezar Cazanoi na flauti i pastirskoj fruli, cimbalist Anatolie Cazanoi, violist Zenu Oliver Zanc, violinist Adrian Sîrbu, Oleg Lașcu na kontrabasu, klavijaturist Iulian Stoica, perkusionist Dragomir Mihu i vokalistica Rodica Gabriela Anghelescu.
 
Svojim slojevitim talentom, besprijekornom tehnikom i umijećem, Gheorghe Zamfir na glazbenom je vrhu već šest desetljeća i gdje god je u svijetu nastupao, publika je prepoznala taj prirodan spoj duše i ljepote zvuka koji stvaraju glazbenu čaroliju.
 
Više od 185 snimljenih nosača zvuka, 120 zlatnih i platinastih ploča te brojne suradnje dokazuju veličinu rumunjskog umjetnika, a činjenica da se u SAD-u panova frula naziva "Zamfir" dokaz je njegova utjecaja na svjetsku glazbenu scenu na kojoj je ostavio neizbrisiv trag.