Novosti

10. studenoga 2019.

Veliko slavlje uz Beethovenovu "Devetu simfoniju"

Povodom 350 godina Sveučilišta u Zagrebu i ususret 250. obljetnici rođenja L. van Beethovena, ciklus Lisinski subotom ugostio je fantastični Simfonijski orkestar i zbor Muzičke akademije pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka.
 
Izvedba velikog remek-djela jednoga od najvećih skladatelja u povijesti glazbe uopće, Ludwiga van Beethovena, izazvala je veliki interes publike za još jedan u nizu koncerata najpoznatijega ciklusa klasične glazbe u Hrvatskoj.
 
Velika obljetnica rođenja ovog impresivnog skladatelja obilježava se prigodnim programima na najvećim svjetskim pozornicama, a početak slavlja u Lisinskom obilježila je izvedba Devete simfonije u d-molu op. 125 Simfonijskog orkestra i zbora Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.
 
Ne postoji osoba koja ne prepoznaje karakterističnu melodiju i snagu toga impresivnog stavka djela koje se smatra jednim od najboljih Beethovenovih ostvarenja i najvećih postignuća u povijesti zapadne glazbe. Mladost, poletnost, kreativnost i neiscrpna energija studenata Muzičke akademije pod ravnanjem maestra Tarbuka i zborovođe Jasenke Ostojić zaradila je gromoglasan pljesak dok su posebne simpatije publike dobili solisti: sopranistica Darija Auguštan, mezzosopranistica Emilia Rukavina, tenor Roko Radovan i bas Miha Bole.
 
Mladi su glazbenici entuzijastično izveli maestralno remek-djelo te pritom dokazali vlastite kvalitete i specifičan glazbeni karakter koji će im u budućnosti otvoriti vrata najprestižnijih svjetskih pozornica.
 
Uz slavlje 350 godina Sveučilišta u Zagrebu, Lisinski je još jednom potvrdio kako podržava rad mladih i talentiranih domaćih umjetnika te im pruža mogućnost da nastupe, rame uz rame, uz najveće svjetske zvijezde klasične glazbe.
 
Sljedeći koncert ciklusa Lisinski subotom na rasporedu je već 16. studenoga kada se nastavlja slavlje Beethovenovim djelima, ovaj put onima klavirskima, i to u izvedbi najboljeg – Evgenija Kissina.
 
 
foto: Tugomir Hrabrić