Novosti

16. travnja 2018.

Vrhunski vikend klasične glazbe u Lisinskom

Iza nas je vikend s dva fantastična koncerta na kojima su nastupili najugledniji svjetski glazbenici, ali i mladi glazbeni naraštaji pred kojima je svijetla budućnost.
 

Stati na pozornicu Lisinskog veliki je zadatak za svakog glazbenika pa zadatku valja pristupiti s velikom pažnjom i odgovornošću. Svake godine, u sklopu najpopularnijega ciklusa klasične glazbe u Hrvatskoj, Lisinski subotom, priliku da svoj talent i kreativnost iskažu pred publikom dobivaju studenti Muzičke akademije u Zagrebu. U subotu, 14. travnja, zborom i orkestrom ravnao je Quentin Hindley, a u impresivnom umjetničko-znanstvenom projektu Musica mundana sudjelovali su i studenti Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izvedeno je djelo Gustava Holsta Planeti te Himna Zemlji Jeana Sibeliusa. Time je obilježen i Dan planeta Zemlje.

Jedan od najstarijih svjetskih orkestara, Bergenska filharmonija, dan poslije zaradio je gromoglasne ovacije publike, pod vodstvom šefa-dirigenta Edwarda Gardnera i poznatu rusku solisticu na violini Viktoriju Mullovu. Večer je otvorena strastvenom uvertirom-fantazijom Čajkovskog Romeo i Julija, nastavila se Sibeliusovim Koncertom za violinu i orkestar u d-molu te završila Rahmanjinovljevim Simfonijskim plesovima. Iznenađujuće snažna i impresivna gudačka sekcija Orkestra, pod čvrstim i odlučnim ravnanjem maestra Gardnera, temperamentnog umjetnika, jednog od najtalentiranijih glazbenika svoje generacije, samouvjereno je demonstrirala snagu, pokazala preciznost, točnost i strogo kontroliranu eksploziju emocija, prožetu elegancijom. Viktoria Mullova svojim je umijećem opravdala ugled na svjetskoj glazbenoj sceni. Virtuoznim je pristupom postupno i mudro otkrivala svoje mogućnosti, iznenađujući ljepotom i toplinom istančanog zvuka svakom sljedećom odsviranom notom.

Pred nama je još samo jedan koncert u sklopu ove sezone ciklusa Lisinski subotom, 21. svibnja, i to onaj najpoznatiji, svojevrsni ciklus unutar ciklusa, kad na pozornicu staje uvijek rado viđen i željno iščekivan gost - Ivo Pogorelić, s djelima Clementija, Haydna, Beethovena, Chopina, Liszta i Ravela.

 
foto: Tugomir Hrabrić