Novosti

18. studenoga 2019.

Zagrebački kvartet slavi stotu obljetnicu velikim koncertom u Lisinskom

Komorni ansambl Zagrebački kvartet u Lisinskom će 30. studenoga proslaviti veliki jubilej, za koji priprema uzbudljiv program.
 
Kada su ga 1919. osnovali Vaclav Huml, Ladislav Miranov, Milan Graf i Umberto Fabbri, zasigurno nisu ni slutili koliko će vrijedno glazbeno nasljeđe i utjecaj na povijest hrvatske glazbene umjetnosti ostaviti za sobom. Opera u Sydneju, Concertgebouw u Amsterdamu, Beethovenhaus u Bonnu i Koncertna dvorana UN-a u New Yorku, samo su neka od prestižnih mjesta na kojima su tijekom stoljeća uspješnog rada dočekani i ispraćeni s velikim ovacijama, kao pravi kulturni ambasadori zagrebačke, ali i hrvatske glazbene scene.
 
Nakon 4000 odsviranih koncerata na svim kontinentima i 60 objavljenih diskografskih izdanja, red je došao na veliko slavlje u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, i to u sklopu najprestižnijeg ciklusa klasične glazbe u Hrvatskoj, Lisinski subotom.
 
Trenutnoj postavi koju čine violinisti Martin Krpan, Davor i Hrvoje Philips te violončelist Martin Jordan na pozornici će se te večeri pridružiti posebni gosti, istaknuti mladi glazbenici, gitarist Srđan Bulat i pijanist Filip Fak.
 
Za slavljenički su program odabrali povijesno putovanje različitim glazbenim epohama uz djela Ravela, Boccherinija, Elgara i Brittena, uz jednu istinsku poslasticu - premijerno izvođenje Drugog gudačkog kvarteta Srđana Dedića.
 
Tako će predstaviti i novi, četverostruki CD koji obuhvaća povijesne i suvremene izvedbe, kao prepoznatljiv spoj estetike klasike i neustrašive slobode suvremene glazbe po kojem su postali prepoznatljvi u svijetu.
 
Ulaznice po cijeni od 130/170/210 kn mogu se nabaviti online na www.lisinski.hr te na blagajni Dvorane.