Događanja

19.
veljače 2022.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

BERLINSKA FILHARMONIJA
KIRILL PETRENKO, dirigent

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Ulaznice uskoro u prodaji
Ulaznice uskoro u prodaji
BERLINSKA FILHARMONIJA
KIRILL PETRENKO, dirigent
 
Program:
Bernd Alois Zimmermann: Photoptosis, preludij za veliki orkestar 
Witold Lutoslawski: Simfonija br. 1
Johannes Brahms: 2. simfonija u D-duru, op. 73 
 
Svjetski prvaci glazbene umjetnosti, jedan od najvećih simfonijskih orkestara u povijesti glazbe, vraća se nakon osam desetljeća! 
 
Svirali su u današnjem HNK u Zagrebu 1941. godine pod ravnanjem Hansa Knappertsbuscha i Lovre pl. Matačića, a njihov posljednji nastup u Zagrebu bio je 1943. godine pod ravnanjem Hermanna Abendrotha.
 
Jedan od orkestara čiji sam spomen izaziva strahopoštovanje – Berlinska filharmonija - gostuje u Lisinskom 19. veljače 2022. u godini proslave 140. godišnjice postojanja tog planetarno poznatog orkestra.
 
Berlinska filharmonija međunarodni je ugled stekla još davne 1887. pod vodstvom dirigenta, skladatelja i pijanista Hansa von Bülowa, kao i gostujućih dirigenata u tome razdoblju: Hansa Richtera, Richarda Straussa, Gustava Mahlera.
Neka od drugih velikih dirigentskih imena koja su vodila orkestar tijekom njegove duge povijesti uključuju i Herberta von Karajana, s kojim je orkestar 1968. svirao na Dubrovačkim ljetnim igrama te dirigentske velikane kao što su Claudio Abbado i Sir Simon Rattle. 
 
Na mjesto umjetničkog ravnatelja i glavnog dirigenta Berlinske filharmonije 2015. godine izabran je Kirill Petrenko, koji će ravnati orkestrom na ovom senzacionalnom slavlju u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. 
 
Obavijest o početku prodaje ulaznica objavit ćemo u rujnu ove godine.
Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje COVID potvrde (u elektronskom ili pisanom obliku) ili uz antigensko testiranje i identifikacijsku ispravu. Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17:30 do 19 sati u prostorima Lisinskog ili najranije 48 sati prije koncerta u poliklinici Life (Trpinjska ul. 5A, Zagreb) uz predočenje ulaznice za koncert u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Ukoliko niste spremni snositi trošak testiranja ili nemate važeću digitalnu COVID potvrdu, ne kupujte ulaznicu jer iz tih razloga povrat novca za kupljene ulaznice neće biti moguć, kao ni u slučaju pozitivnog COVID testa.