Događanja

29.
siječnja 2022.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
G. MAHLER: 2. SIMFONIJA, USKRSNUĆE
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR OPERE HNK-a IVANA pl. ZAJCA RIJEKA
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR HRT-a
PHILIPP VON STEINAECKER, dirigent
KRISTINA KOLAR, sopran
IVANA SRBLJAN, mezzosopran

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Pretplata
Pretplata
GUSTAV MAHLER: DRUGA SIMFONIJA, USKRSNUĆE
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR OPERE HNK-a IVANA PL. ZAJCA IZ RIJEKE
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR HRT-a
PHILIPP VON STEINAECKER, dirigent
KRISTINA KOLAR, sopran
IVANA SRBLJAN, mezzosopran
 
„Gozbom zvuka“, posjetom dalekim sferama u jedinstvenom mistično-religioznom putovanju s velebnim djelom nesvakidašnjega gigantskog orkestralnog aparata uz golemi zbor te dvije solistice počinjemo 2022. godinu u programu Lisinski subotom.
Ako je itko ikad u nekom umjetničkom djelu postigao impresivnu, mističnu sintezu umjetnosti i religije, dao zastrašujuću, veličanstvenu i zadivljujuću tonsku sliku Posljednjeg suda, zaputio se u metafizička, istovremeno strašna i predivna prostranstva onostranog, u žudnji da se stopi s Božanskim, onda je to u svojoj simfoniji Uskrsnuće neprijeporno uspjelo Gustavu Mahleru! Mahler u tom svojem djelu na revolucionaran način „otvara“ simfonijsku formu i svaki od stavaka pretvara u glazbene freske golemih dimenzija i do tada nečuvenih trajanja (samo posljednji, peti stavak traje više od 40 minuta!). Finale Simfonije u kojem zbor, odnosno živa ljudska riječ, dobiva ulogu nositelja glazbene ideje te donosi skladateljevu viziju apokalipse, ali i žarko ushićenje pretopljeno u glazbu onim što, prema njegovu dubokom i sugestivnom prikazu, dolazi nakon toga, prema intenzivnosti osjećaja, patosu koji je dostupan samo glazbi kasnog romantizma, uistinu je jedinstven u ukupnoj svjetskoj simfonijskoj literaturi.
 
Tim monumentalnim djelom zajednički nas vodi spektakularna i jedinstvena, riječko-zagrebačka glazbena reprezentacija: združeni orkestri i zborovi Opere HNK-a Ivana pl. Zajca i Hrvatske radiotelevizije te vrhunske pjevačice raskošnih glasova, sopranistica Kristina Kolar i mezzosopranistica Ivana Srbljan, a sve pod dirigentskim vodstvom maestra Philippa von Steinaeckera.