Događanja

29.
siječnja 2022.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
G. MAHLER: 2. SIMFONIJA, USKRSNUĆE
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR OPERE HNK-a IVANA pl. ZAJCA RIJEKA
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR HRT-a
PHILIPP VON STEINAECKER, dirigent
KRISTINA KOLAR, sopran
IVANA SRBLJAN, mezzosopran

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
130 kn
170 kn
210 kn
Ulaznice
130,00 kn
170,00 kn
210,00 kn
GUSTAV MAHLER: DRUGA SIMFONIJA, USKRSNUĆE
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR OPERE HNK-a IVANA PL. ZAJCA IZ RIJEKE
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR HRT-a
PHILIPP VON STEINAECKER, dirigent
KRISTINA KOLAR, sopran
IVANA SRBLJAN, mezzosopran
 
„Gozbom zvuka“, posjetom dalekim sferama u jedinstvenom mistično-religioznom putovanju s velebnim djelom nesvakidašnjega gigantskog orkestralnog aparata uz golemi zbor te dvije solistice počinjemo 2022. godinu u programu Lisinski subotom.
Ako je itko ikad u nekom umjetničkom djelu postigao impresivnu, mističnu sintezu umjetnosti i religije, dao zastrašujuću, veličanstvenu i zadivljujuću tonsku sliku Posljednjeg suda, zaputio se u metafizička, istovremeno strašna i predivna prostranstva onostranog, u žudnji da se stopi s Božanskim, onda je to u svojoj simfoniji Uskrsnuće neprijeporno uspjelo Gustavu Mahleru! Mahler u tom svojem djelu na revolucionaran način „otvara“ simfonijsku formu i svaki od stavaka pretvara u glazbene freske golemih dimenzija i do tada nečuvenih trajanja (samo posljednji, peti stavak traje više od 40 minuta!). Finale Simfonije u kojem zbor, odnosno živa ljudska riječ, dobiva ulogu nositelja glazbene ideje te donosi skladateljevu viziju apokalipse, ali i žarko ushićenje pretopljeno u glazbu onim što, prema njegovu dubokom i sugestivnom prikazu, dolazi nakon toga, prema intenzivnosti osjećaja, patosu koji je dostupan samo glazbi kasnog romantizma, uistinu je jedinstven u ukupnoj svjetskoj simfonijskoj literaturi.
 
Tim monumentalnim djelom zajednički nas vodi spektakularna i jedinstvena, riječko-zagrebačka glazbena reprezentacija: združeni orkestri i zborovi Opere HNK-a Ivana pl. Zajca i Hrvatske radiotelevizije te vrhunske pjevačice raskošnih glasova, sopranistica Kristina Kolar i mezzosopranistica Ivana Srbljan, a sve pod dirigentskim vodstvom maestra Philippa von Steinaeckera.
Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje COVID potvrde (u elektronskom ili pisanom obliku) ili uz antigensko testiranje i identifikacijsku ispravu. Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17:30 do 19 sati u prostorima Lisinskog ili najranije 48 sati prije koncerta u poliklinici Life (Trpinjska ul. 5A, Zagreb) uz predočenje ulaznice za koncert u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike OTP banke i INA d.d. te skupne posjete (više od 15 ulaznica). Studenti i učenici dva sata prije koncerta, uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju.