Događanja

25.
studenoga 2023.
Subota u 19:00 sati
Mala dvorana

14. MEĐUNARODNI FESTIVAL HELIGONKI

Subota U 19:00
Mala dvorana
Organizator: Društvo Goranin Zagreb
10,00 €
Ulaznice
10,00 €
14. Festival heligonki po redu ima pozivni i revijalni karakter, na kojemu sudjeluju vrhunski glazbenici heligonke. Heligonka je tradicionalni malo poznati glazbeni instrument. Zovu je još i frajtonirica, štajerka, alpinka… To je dijatonička harmonika karakteristična za brdsko planinske i alpske predjele Europe. Malo je poznato da se taj instrument svira i u dijelovima Hrvatske, osobito u Gorskom kotaru, gdje je neizostavni dio kulturnog identiteta i nasljeđa koje se stoljećima prenosti naraštajima, kao dio svakodnevnice goranskog čovjeka. Svira se i u Istri, Primorju, kao i u Sloveniji, Slovačkoj, Austriji, Italiji, Češkoj, Švicarskoj, Poljskoj, Frncuskoj. Pritiskom na jedno dugme, kod upuhavanja mijeha, ona daje jedan ton, a kod ispuhavanja mijeha, pritiskom na to isto dugme, daje drugi ton. U Hrvatskoj se ne uči sviranje heligonke u glazbenim školama, već se umijeće sviranja desetljećima prenosi s koljena na koljeno, s očeva na sinove, s djedova na unuke.
 
Na festivalu nastupaju najbolji svirači heligonke iz Hrvatskih krajeva (Gorski kotar, Istra, Primorje), Italije,  Slovenije, Slovačke, Poljske. Iz Italije dolazi svjetski prvak Michele Patacchiola, iz Slovačke Zemplinski heligonkari, dolaze nam i sviračice Danaja Grebenc iz Slovenije, koja je 2019.god u Portorožu osvojila 1.mjesto i postala svjetska prvakinja u svojoj dobnoj klasi, Vanessa Jakac, također nagrađivana sviračica, Gašper Štajner, Bojan Kovačić…. Svi svirači žele otkinuti od zaborava heligonku, a večer uz njih bit će vesela, nezaboravna i puna emocija. Uživat ćete od zvukova polke, valcera, talijanske kancone, sve do zabavne i ozbiljne glazbe.   
U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.