Događanja

15.
lipnja 2023.
Četvrtak u 20:00 sati
Velika dvorana

30 GODINA:
MILIJUN SIGURNIH KORAKA

Četvrtak U 20:00
Velika dvorana
Organizator: Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet
20,00 € 150,69 kn
Ulaznice
20,00 € 150,69 kn
Na koncertu nastupaju JACQUES HOUDEK, MARKO TOLJA i gošća iznenađenja!
 
Sada već daleke 1993. odškolovani su prvi psi vodiči slijepih u organizaciji Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, čime su stvorene pretpostavke za polaganje ispita i certificiranje prvih instruktorica pasa vodiča u Hrvatskoj. 
Bio je to putokaz za sigurnost i ostvarenje bolje mobilnosti slijepih osoba kao temeljnog ljudskog prava na neovisnost. 
Tada vrlo mlade volonterke, studentice veterine Julijana Gyorgy Matešić i Minja Orlić položile su ispite sa psima vodičima - škotski ovčar Astor i labrador retriever Al. 
One su zaslužne za sigurnost i samostalnost brojnih korisnika pasa vodiča tijekom proteklih godina, a najveća je vrijednost u tome što su i danas profesionalno aktivne u ovom području rada. 
 
Udruga tijekom sljedećih desetljeća proširuje programe rada na školovanje i dodjelu drugih pasa pomagača osobama u invalidskim kolicima i djeci s teškoćama razvoju. 
 
Posebno smo ponosni na program edukacije i uključivanja terapijskih pasa u rad stručnjaka različitih profila (rehabilitatori, radni terapeuti, logopedi, psiholozi, fizioterapeuti) koji ih u okviru profesionalnih zadataka uključuju u aktivnosti sa djecom s teškoćama u razvoju. 
 
Bezbrojne su dobrobiti ove humane uloge kako pasa vodiča tako i drugih pasa pomagača, kao i terapijskih pasa za poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom i unapređenje razvojnih procesa djece s teškoćama u razvoju. 
 
Stoga smo vrlo ponosni na ostvarene rezultate, unatoč brojnim teškoćama i predrasudama koje su pratile razvoj ovih inovativnih usluga.
 
Također zahvaljujemo Julijani i Minji što sve ove godine prenose vrijednosti koje smo zajednički razvijali, a sada aktualni zaposlenici i volonteri svojim angažmanom promiču te iste vrijednosti i razvijaju programe. 
 
Posebnu zahvalnost izražavamo i svima vama koji ćete doći na koncert i tako podržati naš rad i djelovanje.
 
Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije iznosi 1 € = 7.53450 kn