Događanja

27.
listopada 2024.
Nedjelja u 20:00 sati
Velika dvorana

CARMINA BURANA by EDWARD CLUG,
balet

Nedjelja U 20:00
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
28,00 €
37,00 €
41,00 €
45,00 €
50,00 €
Ulaznice
28,00 €
37,00 €
41,00 €
45,00 €
50,00 €
Koreografija Edward Clug
Glazba Carl Orff
Balet Slovenskoga narodnog gledališča Maribor
Scenografija Marko Japelj
Kostimografija Leo Kulaš
Svjetlo Tomaž Premzl
 
Premijerno izvedeno 15. svibnja 2021. u Slovenskom narodnom gledališču Maribor.
Trajanje 1 sat, bez pauze
 
Svjetski poznat koreograf Edward Clug osmislio je snažnu i dirljivu interpretaciju Carmine Burane Carla Orffa, remek-djela 20. stoljeća koje prodire u bezvremenske teme nade, ljubavi i sudbine. Orffovo djelo, koje crpi inspiraciju iz srednjovjekovnih stihova, govori o izdržljivoj prirodi ljudskoga iskustva, bacajući zloslutnu sjenu na neizvjesnu sudbinu čovječanstva s uvodnim dijelom O Fortuna.
 
Radeći na tom čuvenom djelu, Clug je nastojao istaknuti ne samo njegov implicitni osjećaj muke nego i njegove teme uzdizanja i obnove, koje evociraju proljetno doba. U srcu kantate Carmina Burana leži duboko promišljanje o ljudskom stanju, naglašavajući našu povezanost s nasljeđem i mjestom u svijetu.
 
Svojom svježom interpretacijom, Clug je udahnuo novi život bezvremenskom djelu ulaskom u njegove univerzalne teme, čime je ponovno potvrdio njegovu važnost. Naglašavajući središnje teme nade, ljubavi i otpornosti ljudskoga duha, Clug je stvorio djelo koje duboko pogađa publiku, navodeći je na razmišljanje o našem mjestu u svijetu i nasljeđu koje ćemo ostaviti iza sebe.
 
 
Iz bilješki koreografa
Ideja da na inicijativu Ivana Cavallarija, umjetničkog direktora Les Grands Ballets Canadiens de Montréal, napravim koreografiju za poznatu scensku kantatu Carmina Burana Carla Orffa, u početku se činila u najmanju ruku apsurdnom, vjerojatno zbog predrasuda koje sam imao o prirodi Orffove glazbe. Ali nakon detaljnijeg proučavanja glazbe, moje predrasude pokazale su se neutemeljenima, pa sam zahvalan na ovom iskustvu. Najveći izazov bio je pronaći moje značenje, moju priču u Orffovu monumentalnom djelu i izbjeći podvostručavanje onoga što već govore tekst i glazba. 
 
Pokretačka snaga koreografije koja prati sadržaj različitih tekstova iz srednjovjekovnoga rukopisa Codex Buranus, paralelizam je između ciklusa prirode, posebice tijekom njezina proljetnoga buđenja, te ljudskoga života i požude. Upravo buđenje žudnje u mladom tijelu koje žudi za zabranjenim i nedostižnim (plodom) predstavlja pokretnu napetost putovanja kroz dvadeset i četiri „pjesme“. Oblik koji je spontano nastao bio je krug koji se poklapao s krugom sreće iz prvog stavka O Fortuna, a stvorilo ga je trideset plesača, od kojih je svaki težio srži tog savršenog prirodnog oblika. Što je krug uži, više napetosti i sile prožima njegovu srž.
 
Simbolično izmiješana, Orffova kantata nedvojbeno je i danas iznimno popularno djelo u kojemu sam najviše tražio spontane impulse pokreta koji bi se obratili gledatelju tijekom otkrivanja glazbenog tijeka i nenametljivo ga uključili u taj neprestano rotirajući krug života. Osobito u ovim vremenima velikih izazova i osobnog strpljenja, naš će svijet oživjeti i preporoditi se kroz zajedničko kazališno iskustvo. Orffov aranžman raznovrsnih pjesama nudi bezbroj interpretacija egzistencijalnog pitanja o tome što su zapravo sreća, život i ljubav, od kojih nijedna nije pogrešna – kao što nijedna interpretacija nije jedina ispravna i univerzalna.
⸻  Edward Clug

Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća punu cijenu odabrane kategorije ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni Lisinskog. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrtka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača, svi pisani prigovori mogu se predati osobno u poslovnim prostorijama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, putem pošte na adresu Trg Stjepana Radića 4, Zagreb, odnosno putem elektroničke pošte na e-adresu prigovor@lisinski.hr.