Događanja

21.
listopada 2021.
Četvrtak u 20:00 sati
Mala dvorana

CIKLUS MLADI ZA MLADE
ODJECI GROŽNJANA – KOMORNI GUDAČKI ORKESTAR HGM-a

Četvrtak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Hrvatska glazbena mladež
25 kn
Ulaznice
25,00 kn
Program:
A. Vivaldi: Koncert za 4 violine (Matej Žerovnik, Luka Kojundžić, Tanja Felja i Ema Perić)
A. Vivaldi: Ljeto (Letizia Ulika Roce)
K. W. von Morgenstern: Allegro za violu i gudače (Tonka Philips)
W. A. Mozart: Koncert za violinu i orkestar u G-duru, 1. stavak (Tao-Yuan Hsiao Elisa)
P. I. Čajkovski: Pezzo capriccioso za violončelo i gudače (Hana Rabadan)
B. Britten: Jednostavna simfonija op. 4
 
Gudački komorni orkestar HGM ansambl osnovan je 2011. godine iz umjetničkih radionica Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu te je okupio 19 mladih talentiranih gudača iz Hrvatske u starosti do 27 godine, u sastavu: 6 prvih violina, 5 drugih violina, 4 viole, 3 violončela i 1 kontrabas. 
 
Vidljive vrijednosti ovoga projekta su pronalaženje novih načina pristupa mladih glazbi i stvaranju glazbe te iskustva koja će pridonijeti izgradnji njihovih glazbenih i kulturoloških stavova neizostavnih u njihovom profesionalnom razvoju i sazrijevanju. Osim što će mladim talentima biti pružena mogućnost za stjecanje vještine sviranja u orkestru u najranijoj umjetničkoj dobi, Komorni gudački orkestar je ansambl koji potiče na stvaranje novih djela suvremenih skladatelja svih generacija, uključujući i najmlađe autore. 
Orkestar je temelj nove inicijative Hrvatske glazbene mladeži Zagrebačkih mladih filharmoničara.
 
S velikim uspjehom mladi glazbenici sudjelovali su na 9. Europskom festivalu orkestara održanom u travnju 2012. u estonskoj prijestolnici Tallinnu. Orkestar je održao i uspješne koncerte u Umagu, Grožnjanu, Bujama, Koprivnici, Bjelovaru, Osijeku, Šibeniku, Karlovcu i Zagrebu, a od zapaženijih ističu se nastupi na Osorskim glazbenim večerima te sudjelovanje na zatvaranju Dubrovačkih ljetnih igara 2013. godine.
 
Prvi umjetnički voditelj orkestra bio je Pavle Zajcev, a danas su umjetnički voditelji profesori Anđelko Krpan, Milan Čunko, Branimir Pustički i Ilin Dime Dimovski. Budite s nama i ove godine prateći još jednu slavnu generaciju mladih glazbenika stvorenu, baš kao i toliko puta, u Grožnjanu.
 
Zahvaljujemo Gradskom uredu za kulturu Grada Zagreba što je financijski podržao naš projekt.
 
Koncert se održava uz poštivanje svih epidemioloških mjera, bez obveze predočenja EU digitalne COVID potvrde ili negativnog antigenskog testa te uz obvezatno nošenje maski za lice te pridržavanje općih higijenskih mjera i fizičkog distanciranja.