Događanja

26.
travnja 2016.
Utorak u 10:30 sati
Mala dvorana

CROATIA WASTE EXPO 2016.

Utorak U 10:30
Mala dvorana
Organizator: Večernji list d.o.o.
Ulaz uz pozivnicu
Ulaz uz pozivnicu
Croatia Waste Expo – Gospodarenje otpadom je stručna konferencijsko-sajamska manifestacija posvećena problematici gospodarenja otpadom u Hrvatskoj.
 
Hrvatski sektor zaštite okoliša pred novim je velikim izazovom. Dosadašnji regulatorni i strateški okviri gospodarenja otpadom morat će doživjeti preinake temeljem novog europskog „Paketa o kružnom gospodarstvu“, kojeg je Europska komisija usvojila u prosincu prošle godine. Spomenuti skup strateških dokumenata uključuje revidirane prijedloge Zakona o otpadu kako bi se potaknula europska tranzicija prema kružnom gospodarstvu, što bi pak trebalo potaknuti globalnu konkurentnost, održivi gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta.

Gospodarenje otpadom prvoklasno je gospodarsko pitanje, a prelazak na kružno gospodarstvo, gdje otpad jedne industrije postaje sirovina druge, jedan od najzahtjevnijih ciljeva Europske unije i dio rješenja makroekonomskih nestabilnosti.

Hrvatskoj je do 2020. godine samo iz EU fondova na raspolaganju oko 500 milijuna eura za unapređenje sustava gospodarenja otpadom i ta sredstva evidentno predstavljaju veliku investicijsku priliku, kako privatnog tako i javnog sektora. U koje će se projekte i tehnologije usmjeriti ta sredstva ovisit će o budućoj politici gospodarenja otpadom.

Croatia Waste Expo 2016. događa se u trenutku kada Hrvatska prilagođava smjernice Plana gospodarenja otpadom europskom „Paketu o kružnom gospodarstvu“. Stoga je konferencija idealno mjesto za prezentaciju novih politika državnog okolišnog sektora, koje će poslužiti kao putokaz privatnim tvrtkama, javnim komunalnim poduzećima i financijskom sektoru za buduća ulaganja.

Croatia Waste Expo 2016. četvrto je izdanje stručno-poslovne konferencije posvećene biznisu gospodarenja otpadom i otpadnim vodama s ciljem da postane tradicionalno mjesto susreta i razgovora predstavnika izvršnih i lokalnih vlasti, servisnih kompanija, projektnih developera, financijskih institucija i proizvođača industrijske opreme.