Događanja

28.
studenoga 2022.
Ponedjeljak u 20:00 sati
Mala dvorana

EZERKI & 7/8
MAKEDONIJI S LJUBAVLJU

Ponedjeljak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Hrvatsko-makedonsko društvo
Rasprodano
Rasprodano
Ezerki & 7/8 (sedum osmini) su etno-sastav koji djeluje pod okriljem hrvatsko-makedonskoga društva u Zagrebu. Ezerki & 7/8, u gotovo nepromijenjenom sastavu, djeluju preko 20 godina, a riječ je o hrvatskim državljanima nastanjenima u Zagrebu. Neki su od njih rođeni Makedonci, a neke s Makedonijom ne vezuje „ništa više“ od onih malih stvari koje, u stvari, i čine život.
 
Ezerki vodi Darka Kragović, unuka poznatoga hrvatskog maestra Miljenka Prohaske, a virtuozni orkestar 7/8 predvodi violinist Bruno Urlić, koji je aranžer i producent cjelokupnog opusa Ezerki & 7/8. Urlić je, inače, suradnik mnogih popularnih glazbenika poput Massima Savića, Zorana Predina i dr. 
 
Kritika i struka prepoznali su Ezerki & 7/8 kao najvažniji trag makedonske glazbe izvan Makedonije i daju toj skupini puni legitimitet za predstavljanje makedonske kulture širom svijeta, a interesantne su usporedbe nekih novinara s legendarnim Cooderovim Buena Vista Social Club...
 
Naglasak je na autentičnosti, toploj akustičnoj produkciji, odmjerenim aranžmanima s minimalnim, ali nužnim odmakom od originala, kako bi se ta glazba približila novim naraštajima. 
 
Koncerti obiluju ritmom i pozitivnom energijom, a publika na granici transa tijekom cijelog nastupa sudjeluje i pomaže izvođačima dugotrajnim aplauzima i raznim zvukovima u vratolomnim nepravilnim ritmovima.
 
Kompletna diskografija ostvarena je u suradnji s izdavačkom kućom Dallas Records: Livingroom (2003.), Baknež (2006.), Spektakl (CD/DVD 2008.), Mustra(2010.), Amfiteatar (2014.) i Ludi za Makedonijom (The best of, 2017.).
Nedavno je objavljen i dokumentarni film „Ludi za Makedonijom“ koji slikovito objašnjava povijest sastava i njihove veze s Makedonijom. Albumi ove skupine našli su se čak i na dvije međunarodne strane kompilacije: Gypsyland (Petrol/EMI) - SAD i Gypsy music of the Balkans (Arc Music) -UK, a u sferi etno-glazbe su među najprodavanijima u Hrvatskoj.
Sastav iza sebe ima brojne nastupe na gradskim trgovima, u dvoranama, kazalištima i na festivalima u Hrvatskoj, Makedoniji, ali i puno šire.
Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice.