Događanja

06.
listopada 2022.
Četvrtak u 20:00 sati
Mala dvorana

GLAZBENI UMJETNICI ZAGREBU
DAVOR REBA, klarinet
ALINA GUBAJDULLINA, violina
DORA KUZMIN, violončelo
JULIA GUBAJDULLINA, klavir

Četvrtak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika
50 kn 6,64 €
FIKSNI TEČAJ KONVERZIJE 7,53450 kn
Ulaznice
50,00 kn 6,64 €
FIKSNI TEČAJ KONVERZIJE 7,53450 kn
DAVOR REBA, klarinet
ALINA GUBAJDULLINA, violina
DORA KUZMIN, violončelo
JULIA GUBAJDULLINA, klavir
MATEO VIDEK, glumac
 
Olivier Messiaen: Kvartet za kraj vremena
 
Olivier Messiaen napisao je svoj kvartet simboličnog naziva Za kraj vremena 1940. u vrijeme zarobljeništva u njemačkom logoru Stalag VIII-A u Görlitzu. Dijeleći svoju sudbinu s još trojicom kolega glazbenika, počinje pisati trio koji kasnije prerasta u kvartet. Ovaj, do tada neobičan sastav, djelo je premijerno izveo 1941. u dvorištu logora. Sam Messiaen piše kako je to duboko i dirljivo iskustvo ostavilo neizbrisiv trag u njegovu biću, dojam „onkraj vremena i prostora“.
Na službenoj premijeri u Parizu, Messiaen je uz kvartet izveo i svoju Temu s varijacijama pisanu 1932., djelo vrlo srodne estetike koje se otada često izvodi uz kvartet.
 
Uz 80. obljetnicu premijernog izvođenja djela Davor Reba, Alina Gubajdulina, Dora Kuzmin i Julija Gubajdulina izvode Kvartet za kraj vremena uz Temu s varijacijama, kako je i sam skladatelj zamislio na službenoj premijeri te uz pomoć naratora, scenografije i svjetla dočaravaju sumornu i intimnu atmosferu dvorišta u kojem je kvartet prvi put izveden.
 
Ovaj koncert izvodi se u spomen na četvoricu glazbenika koji su sudjelovali u praizvedbi: Henrija Akoka, Jeana le Boulairea, Étiennea Pasquiera i Oliviera Messiaena.
 
20 % popusta na cijenu ulaznice ostvaruju učenici, studenti, umirovljenici i osobe s invaliditetom.