Događanja

16.
siječnja 2020.
Četvrtak u 9:00 sati
Mala dvorana

HRVATSKO PREDSJEDANJE VIJEĆEM EUROPSKE UNIJE
KONFERENCIJA
DATA PROTECTION DAY 2020 - FACING NEW CHALLENGES

Četvrtak U 9:00
Mala dvorana
Organizator: Agencija za zaštitu osobnih podataka
Ulazak besplatan uz registraciju
Ulazak besplatan uz registraciju
Agencija za zaštitu osobnih podataka u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije organizira međunarodnu konferenciju B-stručne i radne razine pod nazivom Data Protection Day 2020 - Facing New Challenges. 
 
Konferencija Data Protection Day 2020: Facing New Challenges organizirana je uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva. 
 
Predmetna konferencija okupit će hrvatsku i međunarodnu zajednicu stručnjaka za zaštitu podataka i privatnosti, visoke državne službenike, predstavnike tijela javne vlasti, akademske i znanstvene zajednice, predstavnike Europske komisije i  Europskog odbora za zaštitu podataka, odgovorne osobe poslovnih subjekata iz različitih sektora, a obuhvatit će najaktualnije teme iz područja zaštite podataka kao što su: Opća uredba o zaštiti podataka kao poslovna prilika u digitalnoj ekonomiji, online manipulacija, profiliranje i ciljano oglašavanje, primjena načela privacy by design and privacy by default u dizajnu IT sustava, primjena umjetne inteligencije u privatnom i javnom sektoru s naglaskom na pravne i etičke aspekte, utjecaj kampanja dezinformiranja i propagande na vladavinu prava u EU. 
 
Naime, zaštita podataka jedan je od ključnih čimbenika u procesu digitalne transformacije našeg društva, posebice imajući u vidu da su opasnosti od zlouporabe veće nego ikad prije jer u digitalno doba mnogobrojni akteri, na različite načine, prikupljaju, obrađuju i koriste osobne podatke. U tom kontekstu, sudionici i organizator ove konferencije imaju želju aktivno i stručno razvijati partnerstvo između javnog i privatnog sektora, razmjenjivati stručna znanja, iskustva i primjere dobre prakse, a ujedno i doprinijeti podizanju razine svijesti svih dionika o temeljnim pravima ugrađenima u Povelju Europske unije o temeljnim pravima, kao i u Ustav Republike Hrvatske – zaštiti osobnih podataka i privatnosti. 
 
Pored svega navedenog, konferencija je i događaj kojim će se obilježiti Europski dan zaštite podataka prvi puta obilježen 2007. i to nakon što je Vijeće Europe donijelo odluku o tome da se 28. siječnja obilježava kao Europski dan zaštite podataka. Ovaj datum ujedno predstavlja dan potpisivanja Konvencije za zaštitu osoba glede automatizirane obrade osobnih podataka (Konvencija 108) kojom se jamče prava na privatnost svake fizičke osobe glede automatizirane obrade osobnih podataka u svakoj državi potpisnici. 
 
U prilogu se nalazi program konferencije.  
 
Ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje, molimo pošaljite upit na anamarija.mladinic@azop.hr.