Događanja

29.
svibnja 2021.
Subota u 19:30 sati
ALTERNATIVNI PROSTOR

IZVAN PRETPLATE – KONCERT NA DAR ZA LJUBITELJE SUVREMENE GLAZBE
31. MUZIČKI BIENNALE ZAGREB
SIMFONIJSKI ORKESTAR HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE
YALDA ZAMANI, dirigentica
PAPANDOPULO KVARTET

Subota U 19:30
ALTERNATIVNI PROSTOR
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Koncert u sklopu Muzičkog biennala Zagreb neće biti održan u Lisinskom
 
Nastup SOHRT-a i Papandopulo kvarteta pod ravnanjem Yalde Zamani, predviđen za 29. svibnja, zbog potresom oštećene Dvorane neće se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Koncertu u sklopu 31. muzičkog biennala koji se prvotno trebao održati 24. travnja, a potom je odgođen za 29. svibnja, zbog promjene lokacije održavanja i ograničenog broja posjetitelja, pretplatnici ciklusa Lisinski subotom nažalost neće moći nazočiti.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

31. MUZIČKI BIENNALE ZAGREB
SIMFONIJSKI ORKESTAR
HRVATSKE RADIOTELEVIZIJIE
YALDA ZAMANI, dirigentica
PAPANDOPULO KVARTET
U suradnji s 31. Muzičkim biennalom Zagreb – Hrvatskim društvom skladatelja i Hrvatskom radiotelevizijom. 
 
Program:
Ivo Malec: Sigma
Raphael Cendo: Denkklänge 
Tibor Szirovicza: novo djelo, narudžba 31. MBZ-a
Ivo Malec: Dahovi
Michelle Agnes Magalhaes: After Spring
Matko Brekalo: novo djelo, narudžba 31. MBZ-a
 
Od 1961. MBZ je najaktivniji i najvažniji festival nove glazbe svih žanrova koji se održava u Hrvatskoj. U travnju svake neparne godine Zagreb se na deset dana transformira u kulturno središte kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe Europe i svijeta. Festivalski program sastoji se od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektroničke i alternativne glazbe. MBZ generira novo, potencira rizike i eksperimente, iznalazi nove forme prikazivanja i nove kanale komunikacije sa sudionicima festivala (i s publikom i sa samim umjetnicima). Visoki standard glazbene produkcije, kreativnost, „živi klasici“ i dolazeći talenti – sve je to Muzički biennale Zagreb.
 
Slavljeničko izdanje  festivala predstavit će pluralističku šarolikost današnjih skladateljica i skladatelja te podsjetiti na mnogobrojne etablirane skladateljske ličnosti druge polovice 20. i početka 21. stoljeća koje su ostavile nezaboravan trag u svijetu suvremene kompozicije u Zagrebu i internacionalno, te će zahvaljujući razvoju tehnologije i njezinu implementiranju u kreativne procese preispitati mogućnosti u skladanju koje tek dolazi. U fokusu 60. godišnjice Biennala je sjećanje na 1961. godinu – na prvi festival te na njegova osnivača Milka Kelemena, što će na svečan način biti prožeto većinom točaka MBZ-a. Glavnu ulogu u programu imaju sjećanje i slavlje prošlosti i s time povezane ličnosti, te sučeljavanje s mlađim generacijama – tzv. kontrasti vremena – oprečnost između minulog i živućeg. Programi pojedinih koncerata bit će svojevrsno putovanje kroz vrijeme, najčešće iz prošlosti u sadašnjost, tj. budućnost – iz „sigurnijih“ zvučnih svjetova u nepoznato, no katkad i obratno, s ciljem preispitivanja psihološkog opažanja glazbe u kontekstu iznenađenja.