Događanja

30.
studenoga 2019.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM 2019./2020.
ZAGREBAČKI KVARTET

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
130 kn
170 kn
210 kn
Ulaznice
130,00 kn
170,00 kn
210,00 kn
ZAGREBAČKI KVARTET
Gosti:
ZAGREBAČKI SOLISTI
SRĐAN BULAT, gitara
FILIP FAK, glasovir
 
Program:
S. Dedić: Drugi gudački kvartet (praizvedba)
M. Ravel: Gudački kvartet u F-duru
L. Boccherini: Gitaristički kvintet u D-duru, br. 4, G. 448
E. Elgar: Introdukcija i Allegro, op. 47, za gudački kvartet i gudački orkestar
B. Britten: Mladi Apolon, op. 16, za glasovir, gudački kvartet i gudački orkestar
 
Veliko slavlje Zagrebačkog kvarteta
 
U godini prepunoj važnih obljetnica, velika je radost prisjetiti se i stote (!) obljetnice jednoga od najvažnijih hrvatskih komornih ansambala – Zagrebačkog kvarteta! Godine 1919. utemeljili su ga Vaclav Huml, Ladislav Miranov, Milan Graf i Umberto Fabbri. Tijekom prvog razdoblja djelovanja, do 1943., u Kvartetu su djelovali mnogi istaknuti glazbenici, među kojima i Dragutin Arany, Zlatko Topolski te Stjepan Šulek. Drugo razdoblje Zagrebačkog kvarteta počinje 1954., kad ga ponovno utemeljuju Josip Klima, Tomislav Šestak, Dušan Stranić i Zvonimir Pomykalo. U bogatih stotinu godina djelovanja Kvartet je nastupao na svim kontinentima u poznatim koncertnim dvoranama, kao što su Opera u Sydneyju, Koncertna dvorana UN-a u New Yorku, Schauspielhaus u Berlinu, crkva St. John Smith Square u Londonu, Concertgebouw u Amsterdamu, Beethovenhaus u Bonnu i mnoge druge.
Brojni tonski zapisi, među ostalim više od 40 gramofonskih ploča, svjedoče o bogatom repertoaru Zagrebačkog kvarteta, ali i o trajnoj brizi za domaće glazbeno stvaralaštvo.
 
Ovaj koncert prilika je za predstavljanje novog, četverostrukog CD-a koji obuhvaća povijesne i suvremene izvedbe. Spoj precizne estetike klasike i neustrašive slobode suvremene glazbe, glavna je okosnica njihova programa koji će obilježiti i praizvedba Drugog gudačkog kvarteta Srđana Dedića, uz provjerene uspješnice svima omiljenih Ravela, Elgara, Boccherinija i Brittena.
 
Mnogi domaći i inozemni skladatelji još od 1920. godine posvećuju svoja djela Zagrebačkom kvartetu. Ansambl je nagrađen svim domaćim glazbenim nagradama, a 1994. primio je i nagradu Granada Histórica y Cultural, kojom su članovi Kvarteta proglašeni počasnim građanima Granade. Uz „najstariji“ hrvatski komorni ansambl, koji danas čine mladi, iznimno talentirani glazbenik Martin Krpan kao prvi violinist, nadarena braća Philips (violinist Davor i violist Hrvoje) te iskusni violončelist Martin Jordan, u ciklusu Lisinski subotom zasvirat će i proslavljeni Zagrebački solisti, kao i međunarodno priznati mladi glazbenici, gitarist Srđan Bulat i pijanist Filip Fak.
 
 
Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike Splitske banke i INA-e te skupne posjete (više od 15 ulaznica). Studenti i učenici dva sata prije koncerta uz predočenje odgovarajućeg dokumenta mogu podignuti ulaznice po cijeni od 10 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice, osim popusta za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Popusti se ne zbrajaju.