Događanja

27.
ožujka 2021.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM 2020./2021.
J. S. BACH: MUKA PO MARKU, oratorij
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
HANSJÖRG ALBRECHT, dirigent
- OTKAZANO

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Otkazano
Otkazano
Koncert je otkazan zbog epidemioloških mjera. 
Povrat sredstava za neodržane koncerte iz ciklusa 'Lisinski subotom' moguć je od 29. ožujka na blagajnama Lisinskog. Pretplatnicima koji ne žele povrat novca osigurana je za isti iznos umanjena pretplata za sljedeću sezonu ciklusa 'Lisinski subotom'.
Svim pretplatnicima zahvaljujemo na razumijevanju.
 
 
J. S. BACH: MUKA PO MARKU, oratorij
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR MUZIČKE AKADEMIJE
SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
HANSJÖRG ALBRECHT, dirigent
U suradnji s Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu.
 
Program:
Johann Sebastian Bach: Muka po Marku, BWV 247
 
Prvi Bach u Hrvatskoj! „Mladi stogodišnjaci“, Simfonijski orkestar i Zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu još jednu iznimnu sezonu ciklusa Lisinski subotom obogatit će poluscenskom izvedbom Muke po Marku, BWV 247 Johanna Sebastiana Bacha. Za razliku od njegovih ranijih pasija, po Ivanu i Mateju, Muka po Marku sastavljena je od ulomaka iz Bachovih prethodnih djela (BWV 198, BWV 54, BWV 248). Budući da je najveći dio rukopisa izgubljen, mnogi su se glazbenici posljednjih desetljeća okušali u rekonstrukciji toga djela na temelju sačuvanih povijesnih izvora. Za ovaj koncert izabrana je rekonstrukcija dirigenta Dietharda Hellmanna iz 1964. godine, koju je 2001. revidirao Andreas Glöckner. Simfonijskim orkestrom, Zborom i solistima zagrebačke Muzičke akademije ravnat će ugledni dirigent i pedagog Hansjörg Albrecht sa salzburškoga sveučilišta Mozarteum.
 
Inače, vrhunski ansambli Muzičke akademije, koji od osnutka 1921. okupljaju studente svih odsjeka i studijskih godina, dosad su se okušali u stilski raznolikom i složenom repertoaru te su s velikim oduševljenjem i angažmanom, u suradnji s brojnim umjetnicima i dirigentima, izveli brojna interpretativno zahtjevna djela, poput Bachove Muke po Ivanu, Brahmsova Njemačkoga rekvijema, Mendelssohnovih oratorija Ilija i Paulus, Mahlerove Druge i Osme simfonije te Beethovenove Devete, Mozartova Rekvijema, Orffove kantate Carmina Burana, Istarskih freski Borisa Papandopula, dramatskog oratorija Ivana Orleanska na lomači  Arthura Honeggera, Brittenova Ratnog rekvijema...