Događanja

27.
studenoga 2021.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
I. KULJERIĆ: ANIMAL FARM, opera-basna
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
MLADEN TARBUK, dirigent
KREŠIMIR DOLENČIĆ, redatelj

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Pretplata
Pretplata
IGOR KULJERIĆ: ANIMAL FARM, opera-basna
SIMFONIJSKI ORKESTAR I ZBOR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
MLADEN TARBUK, dirigent
KREŠIMIR DOLENČIĆ, redatelj
 
Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu 
Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 

„Nije se više znalo tko je svinja, a tko čovjek...“ Tim riječima George Orwell, engleski književnik, završava svoju genijalnu alegorijsku basnu Animal farm (Životinjska farma). To svoje distopijsko remek-djelo napisao je 1945. i gotovo proročanski podastro viziju budućnosti, osuđujući društvene pojave poput pohlepe i želje za moći (koje utjelovljuju svinje), ali i apsolutnu poslušnost i nedostatak kritičkog razmišljanja (što utjelovljuju ovce). O popularnosti toga djela i njegovoj svevremenosti svjedoči i još jedan malokome nepoznat citat: „Sve su životinje jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih!“ Svaka sličnost s našim životima, naravno, posve je slučajna.

Igor Kuljerić u svojoj ingenioznoj glazbenoj adaptaciji Orwellove Životinjske farme stvorio je istinski spektakl i dao oduška svojoj bogatoj mašti i nadahnuću. Obuhvatio je sve: mjuzikl, jazz, pop, operu, crnačke i duhovne pjesme, i vokalnom obilju od stotinjak pjevača na sceni pridodao pratnju velikoga simfonijskog orkestra od gotovo isto toliko svirača! Ta opera basna, kako ju je nazvao sam autor, bogata je sjajnom glazbom: efektnom, atraktivnom i komunikativnom!

U sklopu proslave stote godišnjice osnutka Muzičke akademije u Zagrebu, djelo će izvesti  Simfonijski orkestar i Zbor Muzičke akademije pod ravnanjem hrvatskoga dirigenta i profesora Akademije Mladena Tarbuka. Sudjeluju studenti Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Redatelj je Krešimir Dolenčić. U osmišljavanju i izradi kostima studente vodi Barbara Bourek, scenografiju predvodi Tanja Lacko, a svjetlo Denis Šesnić; vizualni identitet izradit će studenti Romane Kaj.