Događanja

22.
svibnja 2021.
Subota u 19:00 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
IGOR STRAVINSKI: PRIČA O VOJNIKU
IVAN REPUŠIĆ, dirigent
DRAŽEN SIRIŠČEVIĆ, redatelj
- OTKAZANO

Subota U 19:00
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Otkazano
Otkazano
Program je otkazan zbog potresom oštećene zgrade LisinskogPovrat sredstava za neodržane programe iz ciklusa 'Lisinski subotom' moguć je od 29. ožujka na blagajnama Lisinskog. Pretplatnicima koji ne žele povrat novca osigurana je za isti iznos umanjena pretplata za sljedeću sezonu ciklusa 'Lisinski subotom'.
 
Svim pretplatnicima zahvaljujemo na razumijevanju.
 
IGOR STRAVINSKI: Priča o vojniku
IVAN REPUŠIĆ, dirigent
DRAŽEN SIRIŠČEVIĆ, redatelj
 
Iz iskustva znamo: gostovanje svjetski proslavljenog hrvatskog dirigenta Ivana Repušića događaj je koji se ne smije propustiti! Repušić je istinska glazbena zvijezda klasične glazbe koja je umjetničkim djelovanjem i uspješnim inozemnim projektima zadužila hrvatsku glazbu. Dovoljno je prisjetiti se izvedbi Istarske suite Natka Devčića, Hrvatskoga glagoljaškog rekvijema Igora Kuljerića, Himne slobodi za zbor i orkestar Jakova Gotovca (zabilježene i na nosaču zvuka izdavačke kuće BR Klassik) ili koncertne izvedbe Gotovčeve opere Ero s onoga svijeta u Prinzregenthentheateru u Münchenu u svibnju 2019. Tu prvu izvedbu nakon više desetljeća na nekoj zapadnoeuropskoj pozornici upriličio je Repušić sa svojim Minhenskim radijskim orkestrom u koprodukciji sa Zborom Hrvatske radiotelevizije. Tom je prilikom opera snimljena za njemačku diskografsku kuću cpo, čime je djelo napokon postalo dostupno domaćoj i međunarodnoj kulturnoj javnosti nakon dugih godina zanemarenosti. Odabirom spomenutih glazbenih djela maestro Repušić je inozemnoj publici predstavio i bogatu baštinu hrvatske kulture, poput jedinstvene istarske ljestvice, svjetskog nematerijalnog kulturnog dobra pod zaštitom UNESCO-a, te glagoljaštvo kao karakterističan segment hrvatske kulture.
 
Ovosezonskim dirigentskim angažmanom u ciklusu Lisinski subotom maestro Repušić ravnat će remek-djelom suvremene glazbe. Riječ je o Priči o vojniku Igora Stravinskog, jednome od najvažnijih i najutjecajnijih djela ranog 20. stoljeća „u kojem se recitira, pleše i svira“. Nastalo je u Švicarskoj u vrijeme Prvoga svjetskog rata kao rezultat prijateljske suradnje sa švicarskim piscem francuskoga izraza Charlesom Ferdinandom Ramuzom. Ideja im je bila stvoriti ekonomski isplativo kazališno djelo koje će omogućiti češće izvedbe i turneje. Ali dogodilo se neočekivano. Nakon praizvedbe,  28. rujna 1918., sve dogovorene izvedbe bile su odgođene zbog pandemije španjolske gripe! Uzdamo se u to da COVID-19 neće ponoviti povijest. Septet, koji čini šest instrumentalista i znatno proširena sekcija udaraljki, prati faustovsku priču o vojniku koji na povratku s bojišta sklapa posao s vragom, prodajući mu svoju violinu (dušu) u zamjenu za knjigu koja će mu omogućiti pogled u budućnost i pomoći u stjecanju bogatstva. U glazbenom pogledu, u središtu Stravinskijeva rukopisa su zamršen ritam, asimetrične mjere, kompleksne sinkope i rascjepkano shvaćanje protoka vremena, što je i jedan od osnovnih razloga što se izvedbi djela pridružuje znalačka i