Događanja

16.
prosinca 2023.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
IL GIARDINO ARMONICO
GIOVANNI ANTONINI, umjetničko vodstvo
AVI AVITAL, mandolina

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Pretplata
Ulaznice
Pretplata
IL GIARDINO ARMONICO
GIOVANNI ANTONINI, umjetničko vodstvo
AVI AVITAL, mandolina
U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu
 
Program:
Georg Friedrich Händel: Concerto grosso u G-duru, op. 6, br. 1, HWV 319
Emanuele Barbella: Koncert za mandolinu, gudače i basso continuo u D-duru
Francesco Durante: Drugi koncert u g-molu za gudače i basso continuo
Johann Sebastian Bach: Koncert za dva čembala i gudače u c-molu, BWV 1060 (transkripcija za blok-flautu, mandolinu, gudače i basso continuo)
Antonio Vivaldi: Sonata Al Santo Sepolcro u Es-duru, RV 130
Antonio Vivaldi: Cum dederit, 4. stavak iz moteta Nisi dominus za glas, gudače i basso continuo, RV 608 (transkripcija za blok-flautu i gudače)
Carl Philipp Emanuel Bach: Simfonija za gudače i basso continuo u G-duru, Wq 182:1 / H 657
Giovanni Sollima: Concertino za violinu, blok-flautu, gudače i basso continuo
 
Vrhunci barokne glazbe u interpretaciji nenadmašnih talijanskih majstora! 
 
Pretpostavljamo da bi većini današnjih ljubitelja glazbe prva asocijacija na baroknu glazbu bila – Il Giardino armonico! Iako ta teza, dakako, nije znanstveno potvrđena i ovdje je iznesena u šali, taj odlični talijanski barokni ansambl za mnoge obožavatelje glazbe baroknog i pretklasičnog glazbenog razdoblja neprijeporno utjelovljuje najbolje, najuzbudljivije i najvirtuoznije karakteristike toga predivnog razdoblja u povijesti europske glazbe!
 
Ansambl je 1985. utemeljio svestrani i predani istraživač, muzikolog i izvrsni dirigent Giovanni Antonini. Il Giardino je virtuoznim, usudili bismo se reći i furioznim interpretacijama (prisjetimo se samo suradnje s fenomenalnom Ceciliom Bartoli!) godinama 'dizao prašinu' ne samo zbog senzacionalnih otkrića prelijepe barokne glazbe, zaboravljene i zatočene u tami notnih arhiva diljem Italije i svijeta, nego i uzbibao duhove svojim briljantnim, novim vizijama i izvedbama antologijskih baroknih remek-djela! Upravo nevjerojatno zvuči i podatak da je Il Giardino gotovo za svaki od svojih brojnih nosača zvuka dobio (i još uvijek redovito dobiva!) neku od prestižnih nagrada svjetske diskografske scene (među ostalima, njemačku nagradu Echo Klassik ili francuske Diapason d'Or ili Choc de l'anné).
 
Posebnost i specifična draž ovoga koncerta bit će i nastup Avija Avitala, „prvog mandolinista na svijetu koji je nominiran za nagradu Grammy“. Kritičar New York Timesa za Avitala je izjavio da je njegova nevjerojatna virtuoznost sviranja mandoline usporediva s virtuoznošću legendarnih glazbenika, gitarista Andrésa Segovije ili violinista Jasche Heifetza i da je riječ o unikatnom, karizmatičnom glazbeniku. Osim zanosne glazbe talijanskih baroknih majstora Vivaldija, Durantea i Barbelle, čiji glazbeni opusi donose ugođaj Mediterana – dašak morskog povjetarca s lagune Venecije i vedrinu sunčanog Napulja, na programu su i antologijska djela besmrtnih baroknih majstora Johanna Sebastiana i Carla Philippa Emanuela Bacha te Georga Friedricha Händela.
• 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta) • 20 % popusta za dosadašnje pretplatnike (kupci pretplata iz sezone 2022./2023.) • 30 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu). Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Popusti na pretplatničke ulaznice ostvaruju se na blagajni Dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn