Događanja

13.
travnja 2024.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
IVO POGORELIĆ, glasovir

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Pretplata
Ulaznice
Pretplata
IVO POGORELIĆ, glasovir
 
Program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Treća fantazija u d-molu, K. 397/385g
Wolfgang Amadeus Mozart: Četvrta fantazija u c-molu, K. 475
Wolfgang Amadeus Mozart: Jedanaesta sonata u A-duru, K. 331
Frédéric Chopin: Tri mazurke, op. 59
Frédéric Chopin: Druga sonata u b-molu, op. 35
 
Večer nenadmašnog pijanizma i vrhunskog užitka! 
 
„Pogorelić je najoriginalniji, najveći interpret Chopina našega vremena – i to će još dugo ostati!“ emfatično je ustvrdio Volker Tarnow, ugledni kritičar dnevnika Morgenpost nakon recitala Ive Pogorelića održanog u dvorani Berlinske filharmonije 8. veljače 2023.! Jedinstvene, originalne i briljantne interpretacije djela najvećih skladatelja u povijesti, maestra Pogorelića, „čarobnjaka klavira“, i kritika i publika u najpoznatijim koncertnim prostorima svijeta uvijek je doživljavala posebno emotivno, intenzivno i burno, dočekujući ga gotovo euforično. Njegova viđenja antologijskih djela glazbe za glasovir nikad nikoga nisu ostavljala ravnodušnim!
 
Gotovo svi vrhunski poznavatelji današnje pijanističke scene slažu se s tvrdnjom da su Pogorelićeve interpretacije bile i još i danas jesu ispred svojega vremena, da je on postavio nove standarde pijanizma i kao jedan od rijetkih interpreta u povijesti imao hrabrosti kročiti novim putovima: ne samo onima 'povijesno obaviještene' interpretacije djela, nego je svjetskoj javnosti ponudio potpuno nove, vlastite sugestivne tonske vizije, kongenijalne uvide u glazbenu fakturu utemeljene na sasvim novom, osebujnom načinu tumačenja ideja i skladateljskih glazbenih misli. Zato su Pogorelićeve izvedbe tako intrigantne, ali izazivaju i mnoge kontroverze. No njegova zanatska perfekcija, majstorstvo u sviranju instrumenta koji svakim dodirom tipki istovremeno pretvara u orkestar grandioznog zvuka i blistavih boja i glazbenu kutijicu najsuptilnijih tonova, već su legendarne!
 
Užitak u pijanizmu koji Ivo Pogorelić pruža slušateljstvu isto je tako bez premca! Prisjetimo se samo duhovite, sad već anegdotalne primjedbe jednoga glazbenog kritičara, koja, parafrazirana, glasi da „Ivo Pogorelić glasovir svira s užitkom vampira kad ga puste u pun spremnik krvi!“ Osim Chopinove glazbe, maestro nam ovaj put donosi i glazbu ljubimca glazbene povijesti – nenadmašnog Amadeusa Mozarta! Kritičar Los Angeles Timesa Timothy Mangan u jednoj od svojih recenzija ustvrdio je da Pogorelić Mozarta svira „kao anđeo! Božanski!“ U to uopće i ne sumnjamo i zato vas pozivamo na još jedan susret s velikim Maestrom!
• 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta) • 20 % popusta za dosadašnje pretplatnike (kupci pretplata iz sezone 2022./2023.) • 30 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu). Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Popusti na pretplatničke ulaznice ostvaruju se na blagajni Dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn