Događanja

10.
travnja 2021.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
KRALJEVSKI FILHARMONIJSKI ORKESTAR
VASILIJ PETRENKO, dirigent
ESTHER YOO, violina - OTKAZANO

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Otkazano
Otkazano
Koncert je otkazan zbog epidemioloških mjera. Povrat sredstava za neodržane koncerte iz ciklusa 'Lisinski subotom' moguć je od 29. ožujka na blagajnama Lisinskog. Pretplatnicima koji ne žele povrat novca osigurana je za isti iznos umanjena pretplata za sljedeću sezonu ciklusa 'Lisinski subotom'. Kupci pojedinačnih ulaznica mogu ostvariti povrat na mjestima gdje je ulaznica i kupljena, do 60 dana od objave promjene termina, 22. veljače 2021. godine.
 
Svim pretplatnicima zahvaljujemo na razumijevanju.
 
KRALJEVSKI FILHARMONIJSKI ORKESTAR
VASILIJ PETRENKO, dirigent
ESTHER YOO, violina
 
Program:
Benjamin Britten: Četiri interludija o moru iz opere Peter Grimes, op. 33a
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Koncert za violinu i orkestar u e-molu, op. 64
Petar Iljič Čajkovski: Peta simfonija u e-molu, op. 64
 
Kraljice i kraljevi Velike Britanije sviraju za vas u Lisinskom! Više od sedam desetljeća Kraljevski filharmonijski orkestar (Royal Philharmonic Orchestra – RPO) središte je glazbene djelatnosti Velike Britanije. Od Beethovena i Šostakoviča do Queena i Zvjezdanih staza – atraktivan repertoar u izvedbi sastava najkvalitetnijih glazbenih virtuoza, koji održavaju najspektakularnije koncerte klasične glazbe u Londonu. Zbog mnogih dugogodišnjih uspjeha na velikoj glazbenoj pozornici svijeta, s pravom i ponosom nose titulu nacionalnog orkestra. Povijest Kraljevskog filharmonijskog orkestra zanimljiva je i dinamična. Orkestar je utemeljio sir Thomas Beecham 1946. s namjerom da Ujedinjenom Kraljevstvu i svijetu predstavi najviše standarde glazbene reprodukcije. U više od sedam desetljeća postojanja Orkestar je postao sinonim vrhunske kvalitete, svestranosti i neumornosti u umjetničkom i društvenom djelovanju. Raspored Orkestra popunjen je koncertima u redovitim koncertnim sezonama u glasovitim londonskim dvoranama Royal Albert Hallu, Cadogan Hallu i Royal Festival Hallu Southbank Centra, kao i koncertima diljem Velike Britanije. Orkestar odlazi na brojne međunarodne turneje, snima za nosače zvuka, film i televiziju, pa čak i za videoigrice, i iznimno je angažiran u pedagoškim i društvenim projektima za mlade, beskućnike, bolesne i napuštene.
 
Kraljevski filharmonijski orkestar privlači pozornost vrhunskim muziciranjem i u izvođenju tradicionalnog repertoara i u izvođenju suvremenih djela vodećih skladatelja današnjice, kao što su sir Peter Maxwell Davies i sir John Tavener. Osim toga, sudjeluje i u crossover projektima s velikim pop-zvijezdama (Sting, Beach Boys...). Orkestar su vodili mnogi glasoviti dirigenti, među njima Rudolf Kempe, Antal Doráti, Walter Weller, André Previn, Vladimir Aškenazi, Jurij Temirkanov, Daniele Gatti i Charles Dutoit. Niz velikih dirigentskih imena nastavlja Vasilij Petrenko koji mjesto glazbenog ravnatelja Orkestra preuzima u kolovozu 2020. godine. On će ravnati prvim gostovanjem Orkestra u Dvorani Lisinski nakon višegodišnjega izbivanja. U izvedbi koncertantnog djela pridružit će im se mlada američka violinistica Esther Yoo. Pozornost javnosti Yoo je privukla pobjedama na 10. Međunarodnom violinističkom natjecanju Sibelius 2010., kao i na Natjecanju Queen Elisabeth u Bruxellesu, 2012. godine. Ona je prva imenovana rezidencijalna umjetnica Kraljevskoga filharmonijskog orkestra.