Događanja

20.
travnja 2024.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
MUZIČKA AKADEMIJA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
SOLISTI, ZBOR I SIMFONIJSKI ORKESTAR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
EITAN GLOBERSON, dirigent

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Pretplata
Ulaznice
Pretplata
MUZIČKA AKADEMIJA SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
SOLISTI, ZBOR I SIMFONIJSKI ORKESTAR MUZIČKE AKADEMIJE SVEUČILIŠTA U ZAGREBU
EITAN GLOBERSON, dirigent
U suradnji s Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu
 
Program:
Bruno Bjelinski: Divertimento za komorni orkestar
George Gershwin: Koncert za glasovir i orkestar u F-duru
Leonard Bernstein: Simfonijski plesovi iz mjuzikla Priča sa zapadne strane
Yinam Leef: Scherza i serenade
 
Koncert koji će vas pokrenuti, usrećiti, pomladiti i ispuniti dobrom energijom!
 
Već tradicionalni koncert solista, Zbora i Simfonijskoga orkestra Muzičke akademije u Zagrebu u ciklusu Lisinski subotom ovaj put se održava pod motom „Divertimento – glazba radosti!“ Prema riječima poznate studentske pjesme Gaudeamus igitur – „U veselju živimo dok smo tako mladi“, duh mladosti, polet, vedrina i dobar provod na ovome koncertu ne jamče samo odlični solisti i studentski orkestar, nego i atraktivan program! Koncert – usklađen s programskim konceptom cijele večeri – počinje Divertimentom Brune Bjelinskog, ljepoduha hrvatske glazbe koji je u svoje skladbe 'utkivao' zrake sunca, beskraj sreće, uzvišenu ljepotu i čistu poeziju. Na istom tragu praiskonske muzikalnosti i jarkih, vedrih tonskih boja koje će nam tijelo ispuniti serotoninom i pokrenuti duh dobrim vibracijama, nalaze se i antologijski Gershwinov Koncert za glasovir i orkestar u F-duru i legendarni Bernsteinovi Simfonijski plesovi iz mjuzikla Priča sa zapadne strane. Oba djela pripadaju najljepšim stranicama svjetske orkestralne literature na kojima susrećemo odjeke džez-glazbe, zanosne ritmove vrućih južnjačkih plesova pune energije (Mambo!), ali i velikih strasti ljubavi (Somewhere!) iz Priče sa zapadne strane! Divno je ponovno vidjeti skyline New Yorka prošloga stoljeća u sinestetičkom doživljaju sinkopirane glazbe s Manhattana na kojem se svađaju, zaneseno plešu i vole Jetsi i Sharksi! I Bernstein i Gershwin bili su majstori orkestracije i briljantni skladatelji puni duha koji su pisali beskrajno zabavnu glazbu!
 
Tim 'projektom radosti' ravnat će poznati dirigent, profesor jeruzalemske Akademije glazbe i plesa Eitan Globerson. Kao svojevrsni bonus, mladi umjetnici izvest će i Scherza i serenade jednoga od najpoznatijih živućih izraelskih skladatelja – Yinama Leefa.
• 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta) • 20 % popusta za dosadašnje pretplatnike (kupci pretplata iz sezone 2022./2023.) • 30 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu). Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Popusti na pretplatničke ulaznice ostvaruju se na blagajni Dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn