Događanja

20.
veljače 2021.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
ORQUESTA NACIONAL DE MÚSICA ARGENTINA JUAN DE DIOS FILIBERTO
EMIR SAUL, dirigent - OTKAZANO

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Otkazano
Otkazano
Koncert je otkazan. 
Povrat sredstava za otkazane koncerte moguće je ostvariti po završetku sezone ciklusa 2020./2021.
 
ORQUESTA NACIONAL DE MÚSICA ARGENTINA JUAN DE DIOS FILIBERTO
EMIR SAUL, dirigent
 
Program:
Astor Piazzolla: Tangazo, varijacije na Buenos Aires za orkestar
Astor Piazzolla: Tri tanga za bandoneon i orkestar
Astor Piazzolla: Le grand tango za violončelo i orkestar
Astor Piazzola: Tres movimientos tanguísticos porteños za orkestar
 
Strast kojoj ne možete odoljeti zove se Astor Tango! Ljubitelje glazbe iz pera velikoga Astora Piazzolle, argentinskog skladatelja i umjetnika koji je „stvorio“ tango i čiju stotu obljetnicu rođenja slavi cijeli glazbeni svijet, očekuje nesvakidašnji glazbeni doživljaj – gostovanje Orquesta nacional de música Argentina.
 
Ansambl nosi ime skladatelja Juana de Diosa Filiberta koji ga je utemeljio 1932. godine. Od imenovanja nacionalnim orkestrom, 1948., gorljivo ispunjava osnovnu zadaću promicanja argentinske glazbe u domovini i inozemstvu. Ansamblom od pedesetak umjetnika na zagrebačkom koncertu ravnat će priznati argentinski skladatelj i dirigent s velikim iskustvom ravnanja raznovrsnim glazbenim repertoarom – Emir Saul.
 
Večer proslave stotog Piazzollina rođendana obilježit će izvedbe četiriju slavljenikovih skladbi koje već naslovom otkrivaju njegovu potpunu zaokupljenost tangom: Tangazo, varijacije na Buenos Aires, Tri tanga, Le grand tango, Tres movimientos tanguísticos porteños. Osebujnost njegova univerzalnog glazbenog žanra nazvanog Novi tango (Tango Nuevo) odražava se i u navedenim skladbama, u spoju argentinskog tanga i različitih tradicija zapadne glazbe, uključujući i jazz.
 
Piazzolla, sin talijanskih doseljenika, rođen je 1921. u argentinskom gradu Mar del Plata. U dobi od četiri godine s obitelji se seli u New York i ondje ostaje jedanaest godina (1925. – 1936.). Upravo u New Yorku, ispunjen čežnjom za Argentinom, počinje svirati bandoneon, tipični instrument za svoju domovinu, i upija znanja i doživljaje ključne za razvoj njegova glazbenog stila i izričaja. Makar su mu konzervativni tanguerosi zamjerali novìne koje je unosio u svoju glazbu, Piazzolla se nije osvrtao na protivljenja, nego je nastavio stvarati i tako ostavio generacijama obožavatelja velik opus s više od 750 djela, oblježen inovativnošću, produhovljenošću, romantikom, zanosom, melankolijom, dramom, erotizmom, snažnim suprotnostima... glazbu koju će svijet obožavati.
 
Tijekom karijere surađivao je s brojnim orkestrima kao solist i dirigent te je utemeljio vlastiti Kvintet Novi tango s kojim je ostvario mnoge nastupe i gostovanja. Od velikog broja njegovih snimki posebno mjesto zauzimaju one s jazz-glazbenicima Gerryjem Mulliganom i Garyjem Burtonom.