Događanja

16.
ožujka 2024.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
SIMFONIJSKI ORKESTAR GRADA BIRMINGHAMA
KAZUKI YAMADA, dirigent
ALICE SARA OTT, glasovir

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
30,00 €
35,00 €
40,00 €
Ulaznice
30,00 €
35,00 €
40,00 €
SIMFONIJSKI ORKESTAR GRADA BIRMINGHAMA
KAZUKI YAMADA, dirigent
ALICE SARA OTT, glasovir
 
Program:
William Walton: Preludij i fuga u c-molu, The Spitfire
Ludwig van Beethoven: Treći koncert za glasovir i orkestar u c-molu, op. 37
Edward Elgar: Enigma varijacije na izvornu temu, op. 36
 
Jedinstveno i nesvakidašnje glazbeno iskustvo orkestralnog muziciranja svjetskoga sjaja! 
 
Jedna od senzacija ovogodišnjega ciklusa Lisinski subotom neosporno je Simfonijski orkestar grada Birminghama, jedno od deset najboljih orkestralnih tijela na svijetu! U nevjerojatnoj, stogodišnjoj povijesti Orkestra dovoljno je istaknuti tek jedan detalj: od 1980. do 1998. šef dirigent Orkestra bio je sir Simon Rattle, jedan od najvećih dirigenata današnjice, koji je muziciranje „stotinu čudesnih glazbenika“ 'izbrusio' do sjaja 24-karatnog briljanta! Nakon Rattlea, šefovi dirigenti Orkestra od 1998. do 2015. bila su još dva 'titana' današnjega dirigentskog Olimpa – Sakari Oramo i Andris Nelsons!
Današnji šef dirigent, japanski glazbenik Kazuki Yamada, najprominentniji učenik legendarnoga japanskog dirigenta Seijija Ozawe, već danas se može ubrojiti u najutjecajnije mlade glazbenike na planetu! Stupanj uigranosti orkestralnih glazbenika, oduševljenje i predanost kojim muziciraju, sjaj i raskoš njihovih limenih puhača i intonativna čistoća gudača gotovo da dodiruju gornju granicu dostižnog! Simfonijski orkestar grada Birminghama – recimo to iskreno – ujedno je i jedan od najskupljih orkestara na svijetu, Rolls-Royce svjetske glazbene scene, zadivljujući 'glazbeni stroj' u čijim 'performansama' uživo imamo priliku uživati tek jedanput u nizu godina!
 
Vrsna njemačko-japanska pijanistica Alice Sara Ott počela je svirati glasovir od svoje četvrte godine: njezina nadarenost i nadasve nevjerojatan napredak i pijanistički razvoj uistinu iznenađuju, pa ju je stručna javnost u šali nazvala Alisa iz zemlje čudesa. Mlada pijanistica surađuje s najvećim orkestrima svijeta i dirigentima kao što su Gustavo Dudamel, Paavo Järvi, Sakari Oramo, Osmo Vänskä ili Myung-Whun Chung i na glasu je kao jedna od najkompetentnijih svjetskih interpretkinja upravo glazbe Ludwiga van Beethovena, čiji će Treći koncert za glasovir i orkestar u c-molu izvoditi i na zagrebačkom gostovanju!
 
Na programu će biti i biseri engleske glazbe 19. i 20. stoljeća. Atraktivna i zanosna glazba Preludija i fuge u c-molu Williama Waltona postigla je svjetsku slavu pod naslovom The Spitfire, budući da je djelo izvorno dio filmske glazbe o izumitelju toga poznatog aviona britanskoga Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF-a) R. J. Mitchellu. Chef d 'oeuvre večeri bit će možda i najpoznatija skladba jednoga engleskog skladatelja – slavne Enigma varijacije na izvornu temu Edwarda Elgara. To je, glazbenom supstancijom i predivnim ugođajima izuzetno bogato, monumentalno djelo sjajna prigoda da jedan od najboljih svjetskih orkestara prikaže svu magiju čudesnoga umijeća svojih glazbenika! 
 
Nakon koncerta s umjetnicima razgovara Iva Lovrec Štefanović.
Popuste za pojedinačnu kupnju ulaznica ostvaruju: 30 % osobe s invaliditetom (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), 20 % studenti, učenici i umirovljenici, 20 % zaposlenici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, 20 % pretplatnici ciklusa Zagrebačke filharmonije, 20 % zaposlenici tvrtke INA te 20 % skupni posjeti (više od 15 ulaznica). Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Studenti i učenici dva sata prije koncerta, uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu kupiti ulaznice po cijeni od 5 €. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice i za kupnju na blagajni Dvorane. Popusti se ne zbrajaju. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.