Događanja

16.
ožujka 2024.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
SIMFONIJSKI ORKESTAR GRADA BIRMINGHAMA
KAZUKI YAMADA, dirigent
ALICE SARA OTT, glasovir

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Pretplata
Ulaznice
Pretplata
SIMFONIJSKI ORKESTAR GRADA BIRMINGHAMA
KAZUKI YAMADA, dirigent
ALICE SARA OTT, glasovir
 
Program:
William Walton: Preludij i fuga u c-molu, The Spitfire
Ludwig van Beethoven: Treći koncert za glasovir i orkestar u c-molu, op. 73
Edward Elgar: Enigma varijacije na izvornu temu, op. 36
 
Jedinstveno i nesvakidašnje glazbeno iskustvo orkestralnog muziciranja svjetskoga sjaja! 
 
Jedna od senzacija ovogodišnjega ciklusa Lisinski subotom neosporno je Simfonijski orkestar grada Birminghama, jedno od deset najboljih orkestralnih tijela na svijetu! U nevjerojatnoj, stogodišnjoj povijesti Orkestra dovoljno je istaknuti tek jedan detalj: od 1980. do 1998. šef dirigent Orkestra bio je sir Simon Rattle, jedan od najvećih dirigenata današnjice, koji je muziciranje „stotinu čudesnih glazbenika“ 'izbrusio' do sjaja 24-karatnog briljanta! Nakon Rattlea, šefovi dirigenti Orkestra od 1998. do 2015. bila su još dva 'titana' današnjega dirigentskog Olimpa – Sakari Oramo i Andris Nelsons!
Današnji šef dirigent, japanski glazbenik Kazuki Yamada, najprominentniji učenik legendarnoga japanskog dirigenta Seijija Ozawe, već danas se može ubrojiti u najutjecajnije mlade glazbenike na planetu! Stupanj uigranosti orkestralnih glazbenika, oduševljenje i predanost kojim muziciraju, sjaj i raskoš njihovih limenih puhača i intonativna čistoća gudača gotovo da dodiruju gornju granicu dostižnog! Simfonijski orkestar grada Birminghama – recimo to iskreno – ujedno je i jedan od najskupljih orkestara na svijetu, Rolls-Royce svjetske glazbene scene, zadivljujući 'glazbeni stroj' u čijim 'performansama' uživo imamo priliku uživati tek jedanput u nizu godina!
 
Vrsna njemačko-japanska pijanistica Alice Sara Ott počela je svirati glasovir od svoje četvrte godine: njezina nadarenost i nadasve nevjerojatan napredak i pijanistički razvoj uistinu iznenađuju, pa ju je stručna javnost u šali nazvala Alisa iz zemlje čudesa. Mlada pijanistica surađuje s najvećim orkestrima svijeta i dirigentima kao što su Gustavo Dudamel, Paavo Järvi, Sakari Oramo, Osmo Vänskä ili Myung-Whun Chung i na glasu je kao jedna od najkompetentnijih svjetskih interpretkinja upravo glazbe Ludwiga van Beethovena, čiji će Treći koncert za glasovir i orkestar u c-molu izvoditi i na zagrebačkom gostovanju!
 
Na programu će biti i biseri engleske glazbe 19. i 20. stoljeća. Atraktivna i zanosna glazba Preludija i fuge u c-molu Williama Waltona postigla je svjetsku slavu pod naslovom The Spitfire, budući da je djelo izvorno dio filmske glazbe o izumitelju toga poznatog aviona britanskoga Kraljevskog ratnog zrakoplovstva (RAF-a) R. J. Mitchellu. Chef d 'oeuvre večeri bit će možda i najpoznatija skladba jednoga engleskog skladatelja – slavne Enigma varijacije na izvornu temu Edwarda Elgara. To je, glazbenom supstancijom i predivnim ugođajima izuzetno bogato, monumentalno djelo sjajna prigoda da jedan od najboljih svjetskih orkestara prikaže svu magiju čudesnoga umijeća svojih glazbenika!
• 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta) • 20 % popusta za dosadašnje pretplatnike (kupci pretplata iz sezone 2022./2023.) • 30 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu). Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Popusti na pretplatničke ulaznice ostvaruju se na blagajni Dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn