Događanja

11.
svibnja 2024.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
SLOVENSKA FILHARMONIJA
WAYNE MARSHALL, dirigent i glasovir

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Pretplata
Ulaznice
Pretplata
SLOVENSKA FILHARMONIJA
WAYNE MARSHALL, dirigent i glasovir
 
Program:
Maurice Ravel: Alborada del gracioso
Leonard Bernstein: Suita iz baleta Fancy Free
George Gershwin: Rapsodija u plavom za glasovir i orkestar
George Gershwin: Druga rapsodija za glasovir i orkestar
George Gershwin (obrada: Robert Russell Bennett): Simfonijska slika iz opere Porgy i Bess
 
Blagdan umjetnosti za one koji vole glazbu u boji 'plavičastih tonova' sa 'Zapadne strane' u interpretaciji svjetskoga pijanističkog virtuoza i orkestra fenomenalnih glazbenika!
  
Često u životu ne znamo što propuštamo, jer ima toliko toga čudesno lijepoga na svijetu što uopće ne poznajemo! No svaki ljubitelj glazbe koji još nije čuo za britanskoga orguljaša, pijanista i dirigenta Waynea Marshalla, nije slušao kako svira i muzicira, bez sumnje je propustio nešto veličanstveno, fascinantno, očaravajuće! Sin roditelja s Barbadosa, Marshall je glazbu počeo učiti kao trogodišnjak, s pet je već svirao orgulje u crkvi u rodnom Oldhamu, a u sedamnaestoj se upisao na londonski Royal College of Music. Kao fenomenalan orguljaš i pijanist, zarana je otkrio svoj afinitet i nadarenost za džez, mjuzikle i uopće za američku popularnu glazbu. Danas je Wayne Marshall u svijetu poznat po sad već legendarnim velikim produkcijama planetarno poznatih mjuzikla i opera velikana s Broadwaya, kao što su Bernstein i Gershwin ili obrada glazbe Franka Zappe! Impresivni su njegovi koncerti na kojima istovremeno svira glasovir i dirigira, kao što su izvedbe Rapsodije u plavom ili aranžmani djela Dukea Ellingtona! No Marshall je nedavno prvi put nastupio i kao dirigent Berlinske filharmonije, što je već referenca sama po sebi!
 
U ciklus Lisinski subotom dolazi upravo u dvostrukoj ulozi: i pijanista i dirigenta, s programom antologijskih djela, kao što su Ravelova Alborada del gracioso, Bernsteinovo remek-djelo – vedra i poletna Suita iz baleta 'Fancy Free' i Gershwinove upravo besmrtne uspješnice Rapsodija u plavom i Druga rapsodija za glasovir i orkestar. Slovenska filharmonija, izvrstan orkestar vrhunskih glazbenika i velike tradicije, uvijek rado viđen gost u Zagrebu, bit će u Marshallovim rukama 'instrument' za let u najviše sfere zanosne glazbe koja život čini lijepim, punim sunca i radosti!
• 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta) • 20 % popusta za dosadašnje pretplatnike (kupci pretplata iz sezone 2022./2023.) • 30 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu). Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Popusti na pretplatničke ulaznice ostvaruju se na blagajni Dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn