Događanja

16.
studenoga 2022.
Srijeda u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
VITTORIO GRIGOLO, tenor
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
IVO LIPANOVIĆ, dirigent

Srijeda U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
27,00 € 203,43 kn
33,00 € 248,64 kn
38,00 € 286,31 kn
Ulaznice
27,00 € 203,43 kn
33,00 € 248,64 kn
38,00 € 286,31 kn
VITTORIO GRIGOLO, tenor 
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA 
IVO LIPANOVIĆ, dirigent 
DARIJA AUGUŠTAN, sopran
Koncert u povodu 30 godina diplomatskih odnosa Republike Italije i Republike Hrvatske, ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Republike Italije. 
 
Program:
Gioachino Rossini
Uvertira operi Seviljski brijač
 
Gaetano Donizetti
Una furtiva lagrima, romanca Nemorina iz 2. čina opere Ljubavni napitak
 
Giuseppe Verdi
La donna è mobile, kancona Vojvode od Mantove iz 3. čina opere Rigoletto
 
Pietro Mascagni
Intermezzo, iz 1. čina opere Cavalleria rusticana
 
Gaetano Donizetti
Una parola o Adina, duet Adine i Nemorina iz 1. čina opere Ljubavni napitak

Giacomo Puccini
Quando m'en vo, arija Musette iz 2. čina opere La Bohème
 
Giacomo Puccini
Che gelida manina, arija Rodolfa iz 1. čina opere La Bohème
 
*  *   *
 
Gioachino Rossini
Uvertira iz opere Kradljiva svraka
 
Gioachino Rossini
La Danza Napoletana iz zbirke Le soirées musicales
 
Giuseppe Verdi
Preludij, iz 1. čina opere Traviata
 
Giuseppe Verdi
Brindisi: Libiamo nei lieti calici, duet Violette i Alfreda iz 1. čina opere Traviata
 
Giacomo Puccini
Chi il bel sogno di Doretta, arija Magde iz 1. čina opere Lastavica
 
Giuseppe Verdi
Di quella pirakabaleta Manrica iz 3. čina opere Trubadur
 
Giacomo Puccini
Intermezzo, iz 3. čina opere Manon Lescaut
 
Giacomo Puccini
E lucevan le stelle, arija Cavaradossija iz 3. čina opere Tosca
 
Slavlje belcanta
 
Od prvog nastupa kao solista u zboru Sikstinske kapele do uloge vodećega tenora u najprestižnijim svjetskim kazalištima, karijera Vittorija Grigola priča je o talentu, strasti i predanosti. Vittorio Grigolo rođen je u Arezzu, a odrastao u Rimu. Upravo u Vječnom Gradu, sa samo 13 godina nastupa kao mladi pastir u Tosci u Rimskoj operi uz velikoga Luciana Pavarottija, nakon čega su ga od milja prozvali Il Pavarottino. Godine 2000., s 23 godine najmlađi je tenor koji je otvorio kazališnu sezonu La Scale u Milanu, koncertom posvećenim Verdiju. Grigolo nastupa na najvažnijim pozornicama svijeta, pod ravnanjem glasovitih dirigenata kao što su Riccardo Chailly, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Myung-Whun Chung, Daniel Oren i Antonio Pappano. Godine 2010., ulogom Rodolfa u operi La Bohème, zasjao je kao nova blistava zvijezda Metropolitan opere u New Yorku. Repertoar Vittorija Grigola uključuje naslovne uloge u talijanskim i francuskim operama: Traviata, La Bohème, Rigoletto, Ljubavni napitak, Lucia di Lammermoor, Faust, Romeo i Julija, Manon, Hoffmannove priče, Werther i dr. O iznimno velikim diskografskim uspjesima svjedoče debitanski album In the Hands of Love (platinasta naklada), West Side Story by Bernstein i nominacija za Grammy te albumi snimani za Sony Classical. U želji da približi mladima operu, prvi je ostvario izvedbe dviju poznatih opera na najneobičnijim „opernim daskama“: Traviatu na Glavnom kolodvoru u Zürichu (2008.) i Ljubavni napitak u milanskoj zračnoj luci Malpensa (2015.). Grigolo je tumačio Vojvodu od Mantove u televizijskom filmu Rigoletto a Mantova i ostvario nezaboravnu ulogu u hvaljenom izravnom satelitskom prijenosu opere La Bohème iz Metropolitan opere u režiji Franca Zeffirellija, koji je na „najvećem platnu u Hrvatskoj“ u sklopu ciklusa Metropolitan u Lisinskom pratila i zagrebačka publika. Za umjetnički rad Grigolo je primio brojne nagrade i priznanja, potvrđujući svoj status jednoga od najvećih tenora današnjice, u što će se i zagrebačka publika imati prilike uvjeriti na Grigolovu prvom gostovanju uživo u Dvorani Lisinski
 
*Pretplatnici ciklusa Lisinski subotom sjedit će na svojim uobičajenim mjestima - zamjenske ulaznice im nisu potrebne.
 
Popusti se ostvaruju za pojedinačnu kupnju ulaznica: 10 % popusta na jednokratno plaćanje gotovinom, 20 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), učenike, studente, umirovljenike, članove HAK-a, zaposlenike OTP banke i tvrtke INA d.d. te skupne posjete (više od 15 ulaznica). Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok pratnja plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Studenti i učenici dva sata prije koncerta, uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu podignuti ulaznice po cijeni od 30 kuna. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice. Popusti se ne zbrajaju.