Događanja

24.
veljače 2024.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
ZAGREBAČKI SOLISTI
JULIAN RACHLIN, violina

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Pretplata
Ulaznice
Pretplata
ZAGREBAČKI SOLISTI
JULIAN RACHLIN, violina
Svečani koncert u povodu 70. obljetnice Zagrebačkih solista
 
Program:
Frano Parać: praizvedba
Wolfgang Amadeus Mozart: Treći koncert za violinu i orkestar u G-duru, K. 216
Petar Iljič Čajkovski: Serenada za gudače u C-duru, op. 48
Johann Sebastian Bach: Treći brandenburški koncert u G-duru, BWV 1048
 
Karizmatični ansambl svjetske klase koji je ispisao najljepše stranice hrvatske umjetničke glazbe! 
 
Nijedan hrvatski ansambl nije iza sebe ostavio trag zvjezdane prašine i upisao se zlatnim slovima u knjigu svjetske klasične glazbe kao što je to učinio i još uvijek čini ansambl Zagrebački solisti! Jedan od utemeljitelja i umjetnički ravnatelj ansambla, Antonio Janigro, u krugovima najvećih violončelista svojega vremena, uživao je reputaciju 'princa violončela' i umjetnika svjetskoga ugleda. Od osnivanja do danas ansambl je koncertirao na svim kontinentima i svuda je dočekivan panegiricima glazbene kritike i oduševljenjem publike. Visoka razina muziciranja, vrhunska tehnička sprema svakog člana ansambla, uigranost i preciznost fraziranja koja je jednoga kritičara ponukala da ansambl usporedi sa „švicarskim satom“, jedinstven, plemenit ton te gotovo 'opipljiva' ljubav prema glazbi i danas su neosporni argumenti i 'jaki aduti' koji publiku neodoljivo i uvijek iznova privlače na njihove koncerte.
 
Dosad su Zagrebački solisti održali gotovo četiri tisuće (!) koncerata, u najvećim svjetskim gradovima i najslavnijim koncertnim dvoranama diljem svijeta. Impresivan je i popis velikih imena međunarodne glazbene scene s kojima su Solisti nastupali (Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, sir James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Marc Coppey, Ray Chen).
 
Na obljetničkom koncertu Zagrebački solisti ugostit će svjetsku violinističku zvijezdu – Juliana Rachlina! Kao jedan od najslavnijih umjetnika današnjice, Rachlin se tijekom tridesetogodišnje uspješne karijere predstavio i kao dirigent, pedagog, komorni glazbenik, umjetnički voditelj, ali i utemeljitelj nekoliko glazbenih festivala, među kojima je i dubrovački festival Julian Rachlin & Friends (Julian Rachlin i prijatelji). Djela su mu posvećivali glazbeni velikani poput Krzysztofa Pendereckog, pojavljivao se u filmovima i surađivao s filmskim zvijezdama, poput Johna Malkovicha, sir Rogera Moorea i Gérarda Depardieua. Julian Rachlin dobitnik je brojnih nagrada i UNICEF-ov je ambasador dobre volje. Njegova briljantna virtuoznost i iznimna muzikalnost uveličat će koncert Zagrebačkih solista, koji su 2023. proslavili 70. godišnjicu postojanja, što ih ubraja u jedan od najdugovječnijih komornih ansambala na svijetu.
• 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta) • 20 % popusta za dosadašnje pretplatnike (kupci pretplata iz sezone 2022./2023.) • 30 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu). Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Popusti na pretplatničke ulaznice ostvaruju se na blagajni Dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn