Događanja

13.
prosinca 2022.
Utorak u 10:00 sati
Mala dvorana

MINIMINI CIKLUS:
BOŽIĆ KOD ZIMOGROZNIH

Utorak U 10:00
Mala dvorana
Organizator: Zagrebačka filharmonija
Rasprodano
Rasprodano
KREŠIMIR BATINIĆ, dirigent
Pjevaju i glume: JAN KEREKEŠ, HANA HEGEDUŠIĆ, DRAŽEN BRATULIĆ i TIA MIKIĆ
 
Zagrebačka filharmonija za svoju je najmlađu publiku u ovo najiščekivanije doba godine pripremila posebnu koncertnu predstavu Božić kod Zimogroznih, s namjerom da kroz zanimljivu fabulu, pjesmu, ples i igru utjelovljene u likove Zime i Groznog, jelke Jelice, ptičice Krešimira, djevojčice Marie i njezinog oca, umotane u raskošni glazbeni omot tradicionalnih božićnih pjesama i glazbe u izvedbi orkestra, pokaže da Božić nisu samo pokloni i njihovo (pomalo) zasljepljujuće blještavilo, božićni artikli, svjećice, lampice, slatkiši i adventski šušur.
 
Zima i Grozni su likovi koji nikako ne vole sve te pretjerane ukrase, lampice, kičaste štandove, kobasice i germknedle. S druge strane, tu su otac i kći koji, od kada su ostali sami, ne znaju kako voditi obiteljski život, kako se ponašati, a u božićno vrijeme zajedništva to je nekako osobito teško.
 
Djevojčica Maria piše pismo nepoznatom prijatelju i moli da Božić bude onakav kao što je bio prije, kada je mama bila tu. Igrom okolnosti, pismo završava kod kradljivca pisama - Groznog i tu počinje ledeni zaplet. Zima, koja skuplja poštanske marke i od njih pravi umjetničko djelo - zid neispunjenih želja - otvara posljednje Marijino pismo i odljepljuje posljednju markicu, koja se čvrsto drži za kuvertu i ne da da je zalijepi na zid. Zima i Grozni, nakon što pročitaju njezino pismo, shvate da djevojčica nema razmažene želje kao većina, već da želi samo da tata ispoha piceka kao što je to radila njezina mama i da ukrase jelku kao nekad, prisjete se svog djetinjstva i raznježe. Odluče joj pomoći i kreću u avanturu spašavanja Božića.
 
U ovoj našoj priči, Božić je u našem srcu, ali i u ljudskim odnosima, zajedništvu i sitnicama koje su važne karike u životu. Božić je ljubav i dobrota, mir i radost. Pozivamo Vas da podijelimo radost Božića zajedno, i da prekrasan doživljaj koji će djeca ponijeti s ove koncertne predstave bude naš i vaš božićni poklon njima.
 
Božić kod Zimogroznih predstava je namijenjena dobnoj skupini od 4 do 11 godina. I za sve one starije od toga koji žele sudjelovati u čarobnoj igri glazbene, književne i scenske umjetnosti. Kroz zanimljive dječje književne klasike, ali i projekte suvremenih hrvatskih autora (glazbenih i književnih), djecu ćemo uvesti u čaroliju glazbene, književne i scenske umjetnosti, na izuzetno atraktivan i zabavan način, uz sudjelovanje filharmonijskog orkestra, a pod vodstvom renomiranih svjetskih dirigenata i u izvedbi vrhunskih hrvatskih glumaca. 
Djeca svih uzrasta moraju imati ulaznicu. Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice.