Događanja

29.
studenoga 2022.
Utorak u 19:30 sati
Velika dvorana

ODJECI VREMENA
GODIŠNJI PLESNI KONCERT ANSAMBLA LADO

Utorak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO
80 kn 10,62 €
120 kn 15,93 €
FIKSNI TEČAJ KONVERZIJE 7,53450 kn
Ulaznice
80,00 kn 10,62 €
120,00 kn 15,93 €
FIKSNI TEČAJ KONVERZIJE 7,53450 kn
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO profesionalni je folklorni ansambl osnovan prije 73 godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Njegovi vrhunski plesači istodobno su i izvanredni pjevači, a 14 odličnih glazbenika svira na osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata.
Zahvaljujući bogatoj kolekciji narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, svaki koncert Lada svojevrsna je revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.
 
Pune sedamdeset i tri godine repertoar Ansambla LADO oblikovan je i temeljen na vrhunskim koreografskim i glazbenim djelovanjima. Odjeci vremena nastavljaju misiju Ansambla i pred publiku donose neke od najpoznatijih koreografija bogatog Ladova repertoara tematizirajući, koncepcijski na nešto drukčiji način, hrvatska zaštićena nematerijalna kulturna dobra.
Kada je riječ o hrvatskoj nematerijalnoj kulturnoj baštini na UNESCO-ovim listama, u ovom programu moći ćemo, uz ostalo, uživati u osebujnim međimurskim popevkama, arhaičnom, starinskom ojkanju i bećarcu, jedinstvenom glazbenom izričaju Slavonije, Baranje i Srijema te klapskoj pjesmi i nijemom kolu s područja Dalmatinske zagore, dvoglasju tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, slavonskim Kraljicama, godišnjem proljetnom ophodu Zvončara s područja Kastavštine.
 
Posebno nam je zadovoljstvo u sklopu Odjeka baštine predstaviti suradnju s Govinom Rubenom, koji autorski potpisuje oblikovanje rasvjete koncerta. Govin Ruben je malezijsko-australski producent, dizajner rasvjete i redatelj, čije je umjetničko djelovanje seže od Kuala Lumpura, preko New Yorka pa do Melbournea. Autor je niza interdisciplinarnih umjetničkih projekata diljem svijeta čije su predstave Thicker Than Water i Made in America postavljene na Off-Broadwayu u New Yorku.
 
Režiju potpisuje renomirani hrvatski kazališni i filmski redatelj Bobo Jelčić, autor brojnih nagrađivanih kazališnih predstava i filmova. Nositelj je nagrade Orlando za najbolju predstavu u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, nagrade Marul za režiju, nagrade Vladimir Nazor i mnogih drugih. 
Popust od 30 % na cijenu ulaznice ostvaruju učenici, studenti, umirovljenici, osobe s invaliditetom te članovi KUD-ova. Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice.