Događanja

05.
prosinca 2022.
Ponedjeljak u 20:00 sati
Mala dvorana

ROBERTO PROSSEDA, pedalni glasovir

Ponedjeljak U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Ulazak besplatan
Ulazak besplatan
ROBERTO PROSSEDA, pedalni glasovir 
U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. 
 
Program: 
Wolfgang Amadeus Mozart
Fantazija za glasovir u d-molu, KV 397 (385g)
 
Andrea Morricone
Hommage à JSB
 
Wolfgang Amadeus Mozart
Fantazija za glasovir u c-molu, KV 475
 
Robert Schumann
Četiri skice za pedalni glasovir, op. 58, br. 1, 2 i 3
 
Charles Gounod
Adagio i Scherzo iz Koncerta za pedalni glasovir u Es-duru
 
Charles-Valentin Alkan
Tri molitve za glasovir, op. 64, br. 1, 3 i 5
 
Franz Liszt
Fantasia quasi Sonata za glasovir u d-molu (Nakon čitanja Dantea
 
Roberto Prosseda rođen je u Latini u Italiji 1975. godine. Nosač zvuka posvećen djelima Felixa Mendelssohna, koji uključuje i Treći koncert za glasovir i orkestar, snimio je u suradnji s Orkestrom Gewandhaus. Snimku je glazbena kritika dočekala pohvalama, stoga ne iznenađuju brojne nagrade, kao što su CHOC časopisa Le Monde de la Musique Classique i Diapason d'Or. Jedna od najvećih svjetskih radijskih postaja, britanski Classic FM, proglasila ga je i nosačem zvuka mjeseca u kategoriji komorne glazbe.
 
Godine 2010. diskografska kuća Deutsche Grammophon Gesellschaft odabrala je čak dvanaest Prossedinih snimki za svoj komplet nosača zvuka Classic Gold. Godine 2014. Prosseda je završio desetogodišnji projekt snimanja integralnih djela za glasovir Felixa Mendelssohna Bartholdyja za diskografsku kuću Decca, koji obuhvaća devet nosača zvuka.
 
Roberto Prosseda surađuje sa svjetski poznatim orkestrima, kao što su Londonska filharmonija, Nova japanska filharmonija, Filharmonija kazališta Scala, Berlinski simfonijski orkestar, Staatskapelle iz Weimara, Filharmonija iz Calgaryja, Kraljevska filharmonija iz Liverpoola, Gewandhaus orkestar iz Leipziga.... Kao solist nastupio je pod ravnanjem uglednih dirigenata (David Afkham, Marc Albrecht, Christian Arming, Harry Bicket, Riccardo Chailly, Pietari Inkinen, Yannick Nézet-Séguin, George Pehlivanian, Dennis Russel-Davies, Tugan Sokhiev, Jan Willem de Vriend i Juraj Valčuha).
 
Osim glazbe Felixa Mendelssohna Bartholdyja, za koju u krugovima stručnjaka slovi kao jedan od vodećih svjetskih interpreta, glazbena kritika superlativima je ocijenila i Prossedine interpretacije skladbi Mozarta, Schuberta i Chopina. Djela upravo tih skladatelja nalaze se na posljednjem umjetnikovu nosaču zvuka, koji je snimio za nakladničku kuću Decca. Godine 2015. počeo je snimanje kompletnih Mozartovih sonata za glasovir na modernom glasoviru ugođenom prema onodobnim uzusima (u netemperiranom sustavu).
Kao aktivni promicatelj talijanske glazbe, snimio je i integralne glasovirske opuse Goffreda Petrassija i Luigija Dallapiccole.
 
U rujnu 2011. Prosseda je prvi put održao koncert na pedalnom klaviru, izvevši Koncert za pedalni klavir Charlesa Gounoda, u verziji za moderni instrument, što je bila svjetska premijera. Nekoliko je skladatelja, uključujući i Ennija Morriconea, već skladalo nova djela posebno za Roberta Prossedu, a izvedba Gounodova Četiri komada za pedalni klavir i orkestar, koju je snimio u suradnji s Orkestrom romanske Švicarske pod ravnanjem Howarda Shelleyja, objavljen je 2013. godine. Roberto Prosseda djeluje i kao muzikolog-istraživač i glazbeni publicist. Napisao je knjigu Il Pianoforte (za nakladničku kuću Curci Editori, 2013.) i snimio tri dokumentarna filma, posvećena Felixu Mendelssohnu Bartholdyju, Fredericu Chopinu i Franzu Lisztu.
 
Trenutno je umjetnički savjetnik Međunarodnog sajma glazbe u Cremoni i predsjednik Udruženja Mendelssohn.