Događanja

18.
lipnja 2023.
Nedjelja u 19:30 sati
Mala dvorana

SLAVENSKA RAPSODIJA
EVA MACH, violina
PETRA GILMING, klavir

Nedjelja U 19:30
Mala dvorana
Organizator: Umjetnička organizacija Dominanta
10,00 € 75,34 kn
Ulaznice
10,00 € 75,34 kn
EVA MACH, violina 
PETRA GILMING, klavir
 
SLAVENSKA RAPSODIJA
 
Topla slavenska priča ispisana skladateljskim perom petero autora na kraju 19. i početku 20. stoljeća oživjet će skladbe za violinu i klavir Dore Pejačević, Josipa Štolcera Slavenskog, Antonína Dvořáka, Josefa Suka i Henryka Wieniawskog. Niknuvši na hrvatskom, češkom i poljskom tlu, iz kojega su crpili snagu i inspiraciju, ovi su skladatelji već u svoje vrijeme glazbom prodirali daleko izvan granica svojih domovina te su osebujan slavenski izraz učinili prepoznatljivim i univerzalno prihvaćenim. 
 
Interpreti ove slavenske rapsodije su Eva Mach na violini uz Petru Gilming na klaviru.
 
Eva Mach je hrvatska violinistica mlađe generacije sa zavidnom umjetničkom biografijom koju glazbena kritika opisuje kao „violinisticu snažnog temperamenta i muzikalnosti, čije sviranje karakterizira veliki dinamički raspon i potpuna predanost glazbi.“ Njena glazbena suradnja s pijanisticom velikog izvođačkog iskustva Petrom Gilming okarakterizirana je kao „savršen sklad i disanje poput jednog organizma uz međusobno nadopunjavanje“. 
 
Ovaj glazbeni doživljaj vizualno će biti upotpunjen dijaprojekcijom Mozaik života s fotografijama i popratnim tekstualnim sadržajem na hrvatskom i engleskom jeziku.
Cijena ulaznice za učenike, studente i umirovljenike iznosi 5 €. Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije iznosi 1 € = 7.53450 kn