Događanja

17.
prosinca 2022.
Subota u 20:00 sati
Mala dvorana

SOLO-TUTTI
2. KONCERT / KONCERTNI CIKLUS CANTUS ANSAMBLA

Subota U 20:00
Mala dvorana
Organizator: Hrvatsko društvo skladatelja
40 kn 5,31 €
FIKSNI TEČAJ KONVERZIJE 7,53450 kn
Ulaznice
40,00 kn 5,31 €
FIKSNI TEČAJ KONVERZIJE 7,53450 kn
CANTUS ANSAMBL
BERISLAV ŠIPUŠ, dirigent 
TEA KULAŠ, orgulje
ENRICO DINDO, violončelo
 
Program: 
Fabio Vacchi, Sonatina III, za violončelo solo
Paul Hindemith, Komorna glazbabr. 7, za orgulje i ansambl
Boris Jakopović, Stage dimmed, za komorni ansambl, praizvedba
Danijel Legin, novo djelo za orgulje solo, praizvedba
Berislav Šipuš, Ad te…, concertino za violončelo i ansambl
 
Na svom drugome koncertu, Cantus Ansambl praizvodi dvije hrvatske skladbe, dvije postojeće hrvatske skladbe te dva djela inozemnih autora. 
 
Komorne glazbe Paula Hindemitha suvremeni su klasik: kroz osam komornih skladbi nastalih 1920-ih godina Hindemith je redefinirao značenje komorne glazbe u stoljeću Nove glazbe. Cantus Ansambl predstavlja Komornu glazbu br. 7 s Teom Kulaš kao solisticom za orguljama, koja će također praizvesti djelo najmlađeg autora na programu, Danijela Legina, skladatelja, pedagoga i dobitnika Nagrade Stjepan Šulek te stipendije Rudolf i Margita Matz.
 
Druga praizvedba domaćeg skladatelja bit će djelo Borisa Jakopovića koji je kompoziciju studirao u Kijevu i koji se na prošlom izdanju MBZ-a predstavio skladbom Alliages II.
 
Talijanski violončelist Enrico Dindo domaćoj je publici najpoznatiji kao nekadašnji šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, a s Cantusom gostuje izvodeći Sonatinu III (2019.) koju je skladao Fabio Vacchi, i djelo Ad te... Berislava Šipuša u kojem se violončelo isprepliće s gudačkim ansamblom. Skladbu odlikuju postimpresionistički elementi uz dodatak bartokovskih tehnika mikropolifonije i kolorističkog harmonijskog idioma Messiaena.
Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice.