Događanja

23.
prosinca 2021.
Četvrtak u 19:30 sati
Velika dvorana

TRADICIONALNI KONCERT ZVONKA BOGDANA I TAMBURAŠKOG ORKESTRA IZ VOJVODINE -
SAČUVAJTE PISME BUNJEVAČKE

Četvrtak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
120 kn
160 kn
200 kn
Ulaznice
120,00 kn
160,00 kn
200,00 kn
Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili papirnatom obliku - više saznajte OVDJE) te prema uputama iz Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 12. studenoga 2021. (članak VII.). Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17:30 do 19 sati u prostorima Lisinskog.
 
Zvonko Bogdan, legenda tamburaške glazbe i pjevač našega djetinjstva, ove godine obilježava 50 godina od nastanka svoje prve autorske pjesme - Ej salaši na sjeveru Bačke. 
 
Prema riječima samoga Zvonka, pjesma je nastala jednog zimskog dana u autobusu u kojem je svirala glasna glazba, kad se iz Beograda vraćao u Sombor. Odmah nakon što je došao kući, zapisao je pjesmu, a njegov kapelnik mu je rekao da će je moći pjevati i za 50 godina. To se doista i dogodilo, a vojvođanski umjetnik otpjevat će je na tradicionalnom predbožićnom koncertu u Zagrebu uz ostale hitove te nove skladbe koje još niste imali priliku čuti. 
 
Ne propustite savršeni glazbeni doživljaj, zaboravite na izazovne trenutke današnjeg doba te se uz kralja panonske ravnice, 20 tamburaša i posebne goste iz Subotice uputite u vremena kada se putovalo Fijakerom starim, išlo na Bunjevačko prelo i sanjkama vozilo sa salaša.
 
 
Ej, salaši na sjeveru Bačke,
u vama su pisme bunjevačke.
A tambura tako lipo svira
ko da note par slavuja dira.
 
Ni svatova nigdi takvi' nema
ko kad baćo kćer na udaj' sprema.
Na snaši se bili šlajer vije
ko kad zimi snig salaš pokrije.
 
Ej, Bunjevci na sjeveru Bačke,
sačuvajte pisme bunjevačke.
Pivajte ih još puno godina,
vaša j' grana mala, al' je fina.
 
I lumpujte, al' lipo polako,
nek se divi i nek vidi sva'ko.
Pa nek vranci pokidaju štrange
kad se krenu momci na vašange.
 
 

Ulazak na koncert moguć je isključivo uz predočenje važeće EU digitalne COVID potvrde (u elektroničkom ili papirnatom obliku) te prema uputama iz Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 12. studenoga 2021. (članak VII.). Brzo antigensko testiranje po cijeni od 50 kn moguće je obaviti na dan koncerta od 17:30 do 19 sati u prostorima Lisinskog ili najranije 48 sati prije koncerta u poliklinici Life (Trpinjska ul. 5A, Zagreb) uz predočenje ulaznice za koncert u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Ukoliko niste spremni snositi trošak testiranja ili nemate važeću digitalnu COVID potvrdu, ne kupujte ulaznicu jer iz tih razloga povrat novca za kupljene ulaznice neće biti moguć, kao ni u slučaju pozitivnog COVID testa.