Događanja

29.
rujna 2023.
Petak u 19:30 sati
Velika dvorana

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
CRVENI CIKLUS:
DAWID RUNTZ, dirigent
ROMAN SIMOVIĆ, violina

Petak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Zagrebačka filharmonija
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
Ulaznice
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
DAWID RUNTZ, dirigent
ROMAN SIMOVIĆ, violina
 
Wolfgang Amadeus Mozart: 1. simfonija u Es-duru, KV 16  
Béla Bartók: Koncert za violinu br. 2 
Antonín Dvořák: Simfonija br. 9 u e-molu, op. 95 
 

OTKRIVAMO NOVE GLAZBENE SVJETOVE, RADUJEMO SE, PRIDRUŽITE NAM SE!

Obitelj Mozart 1762. godine kreće na dugu europsku turneju s čudom od djeteta, malenim Wolfgangom Amadeusom. Tijekom boravka u Londonu mladi virtuoz 1764. godine sklada svoju prvu simfoniju. Ranije kompozicije bile su menueti. Simfonija je trostavačna, uz gudače ima dvije oboe i dva roga, manjeg je opsega i sastava orkestra nego njegove kasnije simfonije. Prvi stavak započinje odrješitom temom, u pravoj klasicističkoj maniri. U drugom stavku mladi umjetnik modulira u e-mol i razvija prekrasnu pjevnu temu mirnog karaktera. Motiv koji čujemo kod rogova je Mozart kasnije koristio više puta, najdojmljivije u svojoj posljednjoj Jupiter simfoniji. U skladbi je vidljiv utjecaj nekoliko tada renomiranih kompozitora koji djeluju u Londonu u isto vrijeme, među kojima je i Johann Christian Bach. U novije vrijeme simfonija se izvodi kao uvertira na koncertnom repertoaru, kako će biti izvedeno i na našem koncertu.

Drugi koncert za violinu i orkestar Béla Barók skladao je 1937./1938. godine. Praizveden je u Amsterdamu u Concertgebouw dvorani. Solist na violini bio je Szoltan Szekely kojem je koncert i posvećen. Djelo je izuzetno tehnički i glazbeno zahtjevno za solista, ali i za orkestralnu pratnju. Neuobičajene je forme, drugi i treći stavak koncert su teme s varijacijama s pomalo neuobičajenom melodikom. Solist na koncertu je Roman Simović, sjajan violinist, koncertni majstor Londonskog simfonijskog orkestra. Genijalna virtuoznost, urođena muzikalnost s beskrajnom maštovitošću odvele su ga na neke od najpoznatijih svjetskih pozornica na svim kontinentima. Gostujući je profesor violine na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Londonu, održavao je majstorske tečajeve diljem svijeta, a iza sebe ima i bogatu diskografiju. Roman Simović svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine koju mu je posudio Jonathan Moulds, predsjednik Bank of America.

Dvořakova 9. simfonija poznata je pod nazivom Iz novoga svijetajedna je od najpoznatijih djela u klasičnoj glazbi. Nastala je tijekom skladateljevog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama i predstavlja ozvučenje njegovog novostečenog iskustva u prirodi, kulturi i duhu Amerike. Prvi stavak odražava nemiran i užurban tempo velikog grada, kojem se kao jeka nadopunjuju motivi čeških narodnih napjeva i plesova. Drugi stavak, čuveni Largo, žalobna je melodija inspirirana napjevom Hiawatha koji donosi solo engleski rog, potpuni je kontrast dramatičnom početku. Scherzo, treći stavak, graciozna je melodija prekinuta snažnim, živahnim motivom iz prvog stavka. Četvrti stavak započinje energičnom glavnom temom dok druga tema s uključenim folklornim i plesnim elementima ne vrati skladatelja u domovinu. Izražajan stil i melodičnost simfonije Iz Novoga Svijeta, osvaja srca slušatelja i izvođača.

Šef dirigent Dawid Runtz i Zagrebačka filharmonija pozivaju Vas da otkrijete s nama nove glazbene svjetove i PRIDRUŽITE NAM SE!

Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni Zagrebačke filharmonije u Dvorani Lisinski. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.