Događanja

13.
listopada 2023.
Petak u 19:30 sati
Velika dvorana

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
CRVENI CIKLUS:
DAWID RUNTZ, dirigent
MATIJA MEIĆ, bariton

Petak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Zagrebačka filharmonija
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
Ulaznice
15,00 € 113,02 kn
18,00 € 135,62 kn
DAWID RUNTZ, dirigent
MATIJA MEIĆ, bariton 
 
Giuseppe Verdi: Moć sudbine, uvertira
Giuseppe Verdi: „Morir! Tremenda cosa… Urna fatale“, arija iz opere Moć sudbine
Giuseppe Verdi: „È' sogno? O realtà?“, arija iz opere Falstaff 
Boris Papandopulo: Lapadski soneti, za solo bariton i gudački orkestar 
Stjepan Šulek: Simfonija br. 8 
 
Obilježavamo 210 godina rođenja Giuseppea Verdija, nesumnjivo najznačajnijeg predstavnika talijanske opere. Za njega je opera nacionalna forma glazbenog izričaja, a ljudski glas sredstvo tog izričaja. Zadržao je tradicionalnu formu talijanske opere, ali uz nove zahtjeve za libretista – savršeno stapanje teksta i glazbe kako bi se jače istaknula dramska radnja. Njegovi likovi su živa bića koji se često nađu u tragičnoj situaciji, a tako je i u operi Moć sudbine iz koje ćemo na ovom programu čuti orkestralnu uvertiru i jednu ariju. Uvertira operi Moć sudbine započinje sudbinskim motivima u limenim puhačima koji se kroz cijelu uvertiru isprepliće s motivom uzdaha u gudačima i lirskim melodijama.
 
Završava veličanstveno , brzom codom vedroga raspoloženja. Opera je praizvedena u Sankt Peterburgu 1862. godine i otada je često na repertoaru diljem svijeta. Matija Meić uz pratnju orkestra izvest će ariju Morir! Tremenda cosa… Urna fatale iz 3. čina opere Moć sudbine. Arija je to u kojoj bariton Don Carlo govori o spremnosti na smrt. Započinje recitativom na koji se nastavlja krasna, pjevna melodija. Slijedi arija È' sogno? O realtà? iz Verdijeve posljednje i jedine komične opere Falstaff. Literarni predložak su Vesele žene Windsorske Williama Shakespeara, kojom nam poručuje: Sve je na tom svijetu tek komedija, a čovjek je rođeni šaljivac.
 
Lapadski soneti skladani su 1979. godine za bariton, solo i gudački orkestar, a Boris Papandopulo posvetio ih je školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku. Za predložak je autor odabrao lirske tekstove Ive Vojnovića i skladao četiri kolorističke tonske slike koje bi slobodno mogli nazvati zvonjelicama kao u stara vremena, kada su davni majstori uglazbljivali i izvodili svoje sonete.
 
Stjepan Šulek spada među najsvestranije umjetnike u povijest hrvatske glazbe. Bio je skladatelj, violinist, dirigent i glazbeni pedagog. Njegov glazbeni izričaj je neoklasicističkog usmjerenja i toga se drži, ostaje potpuno imun na avangardna traganja. Osma simfonija stilski je orijentirana kao sinteza barokne polifonije, klasične forme i romantičke izražajnosti. Rekli bismo da autor pokušava u slušatelju pobuditi osjećaj smirenja, težnju za ljepotom, boljitkom i srećom. Simfonija je tehnički izuzetno zahtjevna, pogotovo za gudačke sekcije orkestra. Stjepan Šulek je pravi simfoničar, odlično poznaje orkestraciju i mogućnosti pojedinih instrumenata, a to je i iskoristio.
Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni Zagrebačke filharmonije u dvorani Lisinski. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.