Događanja

24.
studenoga 2023.
Petak u 19:30 sati
Velika dvorana

ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
OFF CIKLUS:
TESLA VALOVI
DAWID RUNTZ, dirigent
Hrvatski vokalni ansambl Sv. Blaž

Petak U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Zagrebačka filharmonija
20,00 € 150,69 kn
23,00 € 173,29 kn
Ulaznice
20,00 € 150,69 kn
23,00 € 173,29 kn
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA
OFF CIKLUS
TESLA VALOVI
DAWID RUNTZ, dirigent
Hrvatski vokalni ansambl SV. BLAŽ
PETRA RADIN, režija
 
Prvi put u povijesti Zagrebačka filharmonija muzicira uz Teslinu zavojnicu.
Zavojnicu kreirao za Tehnički muzej: Ivan Kožar
 
* U programu će biti korištena Teslina zavojnica, stoga se koncert ne preporuča osobama koje imaju srčani elektrostimulator ili boluju od drugih srčanih tegoba, kao ni osobama koje pate od epilepsije. Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog ne snosi odgovornost za moguće neželjene posljedice po zdravlje bolesnika sa spomenutim tegobama. 
 
Program:
Franz Schubert, arr. M. Rabadan: AVE MARIA
Dubravko Palanović: TESLA, za simfonijski orkestar, muški vokalni ansambl i Teslinu zavojnicu (PRAIZVEDBA) I. i II. stavak
Charles Ives: CENTRAL PARK IN THE DARK 
Johann Sebastian Bach, arr. L. Stokowski: TOKATA I FUGA u d-molu 
Franz Schubert, arr. M. Rabadan: VILINSKI KRALJ
Frano Đurović: TESLINE FREKVENCIJE, za simfonijski orkestar, vokalne soliste, Teslinu zavojnicu i elektroniku (PRAIZVEDBA)
Marin Rabadan: LET BESMRTNE LJUBAVI (PRAIZVEDBA)
Dubravko Palanović: TESLA, za simfonijski orkestar, muški vokalni ansambl i Teslinu zavojnicu (PRAIZVEDBA) III. stavak 
 
Kako kroz glazbu obilježiti život i stvaralaštvo jednog genija? Zagrebačka filharmonija odabrala je multivarijantni ulazak u njegovu nutrinu, duhovnost, igru, odlučnost, krhkost i snagu zajedno. 
Tri praizvedbe, tri renomirana skladatelja stvaraju u čast Tesli. Ovo je oda znanstveniku kroz jezik glazbe, jezik koji je Nikola Tesla jako dobro poznavao. Ljubav između znanosti i umjetnosti potvrđuje i slogan sezone Zagrebačke filharmonije, a to je – Frekvencija srca. Vrhunsku glazbu izvodi najstariji hrvatski orkestar – Zagrebačka filharmonija, pod vodstvom šefa dirigenta Dawida Runtza. 
 
"Čast je stvarati za genija čovječanstva koji nas je sve zadužio svojim pronalascima, ali i vjerom u dobro i velikodušnošću kojom nas je darivao za dobrobit čovjeka. Njegovi izumi na daljinsko upravljanje koje je patentirao baš u studenom, kada i mi obilježavamo veliku obljetnicu njegove smrti, bili su namijenjeni za povezivanje svijeta. 
Odlomak iz njegove autobiografije Moji pronalasci urezuje svaku riječ u srcu jer gotovo utopijski iskreno vjeruje da će njegovi izumi doprinijeti tako željenom miru, spajati ljude koji će moći bolje komunicirati i više neće biti gladi, mržnje, bijede... Neće biti rata.
Gdje smo danas i što bi rekao naš znanstvenik? Što svatko od nas može napraviti da njegova vizija zaživi u ovim danima kad ratovi bujaju svijetom? Vjerujem puno. Jer svi imamo ulogu. Mi našu igramo onako kako najbolje znamo – kroz umjetnost.
Vjerujemo da je nama umjetnicima ostavio veliku odgovornost da se neprestano nadahnjujemo i stvaramo i tako susrećemo velikog znanstvenika, genija, u najintimnijem djelu punine – u malenosti." (Petra Radin) 
 
Studenti ostvaruju 50 % popusta na cijene ulaznica. Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni Zagrebačke filharmonije u dvorani Lisinski. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrtka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača, svi pisani prigovori mogu se predati osobno u poslovnim prostorijama Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, putem pošte na adresu Trg Stjepana Radića 4, Zagreb, odnosno putem elektroničke pošte na e-adresu prigovor@lisinski.hr.