Događanja

20.
rujna 2023.
Srijeda u 9:30 sati
Velika dvorana

8. MEĐUNARODNO NATJECANJE MLADIH DIRIGENATA LOVRO VON MATAČIĆ - III. KRUG

Srijeda U 9:30
Velika dvorana
Organizator: Fond Lovro & Lilly Matačić
Besplatan ulazak
Besplatan ulazak
III. krug – deset kandidata
9:30 – 12:10 (pet kandidata)
 
Natjecatelji izvode tri obvezatne skladbe:
 
Dora Pejačević: Simfonija u fis-molu, op. 41
Witold Lutosławski: Koncert za orkestar
Wolfgang Amadeus Mozart: Ma che vi fece, o stelle… Sperai vicino il lido, KV 368
 
Maja Sremec i Barbara Pijetlović, soprani
 
8. Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić
 
Na desetu obljetnicu smrti maestra Lovre Matačića, 1995. godine, održano je prvo Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić. Od tada, u jesen svake četvrte godine, Natjecanje se održava u Zagrebu u organizaciji Fonda Lovro i Lilly Matačić, čiji je osnovni cilj pružiti potporu i priliku mladim dirigentima iz cijelog svijeta koji grade svoj profesionalni put, ali također promicati i njegovati umjetničko, kulturno i društveno nasljeđe našega najvećeg dirigenta, Lovre Matačića.
 
Osmo izdanje Natjecanja održat će se od 16. do 22. rujna 2023. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a partneri Fonda u realizaciji ove međunarodno priznate manifestacije su Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog.
I ove godine Natjecanje je privuklo impresivan broj kandidata: u prvom krugu pristigle su 183 prijave sa svih kontinenata, a međunarodni ocjenjivački sud, sastavljen redom od uglednih domaćih i inozemnih glazbenih umjetnika, izabrao je dvadeset i četiri natjecatelja koji će nastupiti u drugom, trećem i četvrtom krugu Natjecanja te na završnom koncertu finalista. Izabrani kandidati morat će pred ocjenjivačkim sudom i publikom pokazati vještinu u ovladavanju zadanih orkestralnih partitura te snalaženje pred članovima službenog orkestra Natjecanja, Zagrebačke filharmonije. Temeljem odluke žirija, kandidati s najvećim brojem bodova plasirat će se u naredni krug Natjecanja: deset kandidata u treći i šest u četvrti krug, a tri odabrana finalista iz četvrtog kruga sudjelovat će u završnom koncertu. Svaki finalist na završnom će koncertu izvoditi po jednu skladbu koncertnog repertoara, nakon čega će se proglasiti pobjednik. Također, jednom od kandidata iz četvrtog kruga Natjecanja bit će dodijeljena posebna nagrada za izvedbu djela hrvatskog skladatelja.
 
Žiri koji će ocjenjivati kandidate 8. Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro von Matačić čine Antoni Wit u ulozi predsjednika, Valentin Egel, Zoran Juranić, Sreten Krstić, Uroš Lajovic, Dawid Runtz i Leo Samama.