Događanja

22.
listopada 2023.
Nedjelja u 20:00 sati
Velika dvorana

LAIBACH
SVIRA ALAMUT

Nedjelja U 20:00
Velika dvorana
Organizator: LAA
26,00 €
32,00 €
36,00 €
Ulaznice
26,00 €
32,00 €
36,00 €
Kultni slovenski avangardni bend Laibach vraća se u Zagreb predstaviti kompoziciju Alamut!
 
Alamut je originalno simfonijsko djelo Laibacha koje se bavi poznatom pričom temeljenom na povijesnim događajima iz Perzije u 11. stoljeću. 
Temeljen na povijesnim događajima kako ih je u svojoj knjizi opisao slovenski književnik Vladimir Bartol, središnji lik u Alamutu je heretik Hasan ibn Saba (Hassan-i Sabbāh), karizmatični vjerski i politički vođa Ismaelita i osnivač misteriozne islamske sekte Asasina (Hash'shasina), čije se ime i danas izgovara sa strahopoštovanjem.
 
U Laibachovu Alamutu ideje radikalnog političkog i religijskog nihilizma isprepliću se s klasičnom perzijskom poezijom Omara Khajama, senzualni stihovi pjesnikinje Mahsati Ganjavi stapaju se s minimalističkim zvučnim bojama temeljenim na iranskoj tradiciji, a ibn Sabov pakleni mehanizam odjekuje industrijskim principom orkestra uz jedinstveni zvuk Laibacha.
 
Ova povijesna simfonija svjetsku je premijeru doživjela u rujnu prošle godine na Festivalu Ljubljana. Laibach ju je stvorio uz pomoć engleske neprofitne organizacije a/political te u suradnji s mnogim iranskim skladateljima i drugim suradnicima, a u Zagrebu će djelo biti predstavljeno u suradnji s Teheranskim glazbenim orkestrom.
Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća punu cijenu odabrane kategorije ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije iznosi 1 € = 7.53450 kn U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.