Događanja

26.
listopada 2024.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
BAMBERŠKI SIMFONIČARI
JAKUB HRŮŠA, dirigent
DANIIL TRIFONOV, glasovir

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Upis pretplate
Ulaznice
Upis pretplate
BAMBERŠKI SIMFONIČARI
JAKUB HRŮŠA, dirigent
DANIIL TRIFONOV, glasovir
 
Blagoje Bersa:Idila, za orkestar, op. 25b
Ludwig van Beethoven: Četvrta simfonija u B-duru, op. 60
Sergej Vasiljevič Rahmanjinov: Rapsodija na Paganinijevu temu, op. 43
Leoš Janáček: Taras Buljba, rapsodija za orkestar, JW VI/15
 
U Zagreb se vraća pijanist Daniil Trifonov, „nedvojbeno najčudesniji pijanist našega vremena”, prema pisanju britanskih novina The Times, i dobitnik priznanja Umjetnik godine uglednih časopisa Gramophone (2016.) i Musical America (2019.). Nastupit će uz Bamberške simfoničare, orkestar koji se „diči činjenicom da jedini od svjetski priznatih orkestara ne dolazi iz neke dinamične svjetske metropole”, kao i time da je gotovo 10 % stanovništva u njihovu kraju pretplaćeno na neki od njihovih pet koncertnih ciklusa. Koncertom će ravnati šef dirigent Simfoničara, Jakub Hrůša.
 
Trifonov će biti solist u Rapsodiji na Paganinijevu temu Sergeja Rahmanjinova, odnosno u 24 virtuozne varijacije na 24. i završni Paganinijev Capriccio, koji je bio inspiracijom i mnogim drugim skladateljima. Pritom Rahmanjinov spaja 'đavolji' aspekt polazne skladbe s odjecima teme Dies irae i ponekim naklonom ruskoj glazbenoj tradiciji.
Bamberški simfoničari koncert će otvoriti djelom Idila hrvatskoga modernista Blagoja Berse, koje se ponekad tumači i kao stavak njegove 'nesuđene' simfonije, s podnaslovom Il giorno delle mie nozzeDan mojega vjenčanja. Izvest će i Beethovenovu Četvrtu simfoniju, čija je inovativnost katkad zasjenjena skladateljevim 'dramatičnijim' susjednim simfonijama, Trećom i Petom, i rapsodiju za orkestar Taras Buljba, za koju je češki skladatelj Leoš Janáček bio inspiriran Gogoljevom pripovijetkom o sukobu Kozaka i Poljaka, a pisao ju je tijekom Prvoga svjetskog rata i posvetio „našoj vojsci... zaštitnicima naše nacije”.
Cijene pretplate: 300,00 € / 270,00 € / 240,00 € Moguća obročna otplata do 6 rata. POPUSTI: 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta); 20 % popusta za pretplatnike sezone 2023./2024.; 30 % popusta za osobe s invaliditetom uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu); paket pretplatničkih ulaznica ciklusa Lisinski subotom i Lisinski da camera (Pretplata Lisinski+): 350,00 € / 320,00 € / 290,00 € Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Prodaja pretplate započinje u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. na blagajnama Lisinskog te online na mrežnoj stranici www.lisinski.hr. Pretplatnici sezone 2023./2024. mogu kupiti pretplate po povlaštenim cijenama i sačuvati svoja mjesta isključivo u razdoblju od 20. svibnja do 21. lipnja 2024. Poslije tog razdoblja moći će kupiti pretplatu u redovnoj prodaji po povlaštenoj cijeni, ali im dosadašnja mjesta ne mogu biti zajamčena. Prodaja pretplate prije ljetne stanke završava u petak, 12. srpnja 2024. Prodaja pretplate nakon ljetne stanke nastavlja se u ponedjeljak, 2. rujna i traje do subote, 28. rujna 2024. na blagajnama Lisinskog te online na www.lisinski.hr.