Događanja

21.
listopada 2023.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
BEČKI SIMFONIČARI
JAAP VAN ZWEDEN, dirigent
SIMONE LAMSMA, violina

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Pretplata
Ulaznice
Pretplata
BEČKI SIMFONIČARI
JAAP VAN ZWEDEN, dirigent
SIMONE LAMSMA, violina
 
Program:
Richard Wagner: Uvertira operi Majstori pjevači, WWV 96
Benjamin Britten: Koncert za violinu i orkestar u d-molu, op. 15
Ludwig van Beethoven: Peta simfonija u c-molu, op. 67, Sudbinska
 
Večer autentičnih vrhunaca tradicije i ponovnog otkrivanja najljepših notnih stranica recentne povijesti 20. stoljeća! 
 
Malo se koji orkestar na svijetu može pohvaliti tako impresivnom poviješću kao što to mogu Bečki simfoničari! Taj vrhunski orkestar, smješten u srcu europske klasične glazbene scene, svjetskoj metropoli glazbe – gradu Beču, oduvijek je bio desideria pia mnogih dirigenata: spomenimo tek šefove dirigente Herberta von Karajana (koji je dirigirao Orkestrom od 1948. do 1964.!), Wolfganga Sawallischa, Carla Mariju Giulinija, Genadija Roždestvenskog ili Georgesa Prêtrea, koji su bitno oblikovali interpretativnu estetiku i superiorno sviračko umijeće orkestra! Nizozemski dirigent Jaap van Zweden, koji će ravnati zagrebačkim koncertom Bečkih simfoničara, još je jedan u nizu impresivnih glazbenika svjetskoga kalibra! Još kao osamnaestogodišnjak, kao violinističko čudo od djeteta, postao je koncertni majstor Kraljevskog Concertgebouw orkestra, a njegov dirigentski talent otkrio je Leonard Bernstein i angažirao ga kao svojega asistenta. Od toga trenutka van Zweden se postupno etablira kao dirigent svjetskoga glasa: kao gostujući dirigent ravna najpoznatijim orkestralnim tijelima na svijetu, a sada je šef dirigent Njujorške filharmonije!
 
Još jedan 'dragulj u kruni' te raskošne glazbene večeri bit će virtuozna nizozemska violinistica Simone Lamsma. Glazbena kritika njezino umijeće sviranja violine opisuje kao „briljantno, intenzivno, apsolutno iznenađujuće i intrigantno“. Bogat repertoar Simone Lamsme vinuo ju je u orbitu najtraženijih koncertantnih solistica: njezine nastupe diljem svijeta s orkestrima kao što su Londonska filharmonija, Kraljevski Concertgebouw orkestar ili Filharmonija iz Los Angelesa, da spomenemo tek neke, s oduševljenjem prati i publika i glazbena kritika.
 
I što bismo si mogli poželjeti od vrhunskoga bečkog orkestra nego dio njihove impresivne tradicije? Veličanstvenu Petu, 'Sudbinsku' simfoniju Ludwiga van Beethovena, skladanu upravo u Beču! Uzbudljiv program večeri čine i tonski grandiozna Uvertira operi 'Majstori pjevači' Richarda Wagnera i zvukovno opulentni i dramatični Koncert za violinu i orkestar u d-molu engleskoga velikana Benjamina Brittena, jedan od najljepših violinskih koncerata 20. stoljeća!
• 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta) • 20 % popusta za dosadašnje pretplatnike (kupci pretplata iz sezone 2022./2023.) • 30 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu). Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Popusti na pretplatničke ulaznice ostvaruju se na blagajni Dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn