Događanja

25.
siječnja 2025.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
BUDIMPEŠTANSKI FESTIVALSKI ORKESTAR
IVÁN FISCHER, dirigent
RENAUD CAPUÇON, violina

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Upis pretplate
Ulaznice
Upis pretplate
BUDIMPEŠTANSKI FESTIVALSKI ORKESTAR
IVÁN FISCHER, dirigent
RENAUD CAPUÇON, violina
 
Program:
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Koncert za violinu i orkestar u e-molu, op. 64
Gustav Mahler: Peta simfonija u cis-molu
 
Felix Mendelssohn-Bartholdy skladao je jedan od najpopularnijih violinskih koncerata, osiguravši mu neizostavno mjesto u violinističkoj naobrazbi, no prema nekim mišljenjima u virtuoznosti zaostaje za remek-djelima Brahmsa, Čajkovskog i Sibeliusa. Nema boljeg načina da se uvjerimo u površnost takvoga viđenja nego slušanjem interpretacije jednoga od vodećih violinista današnjice Renauda Capuçona.
 
U novoj sezoni ciklusa Lisinski subotom imamo priliku ugostiti još jedan vrhunski orkestar iz Budimpešte koji je slavni maestro Iván Fischer sa Zoltánom Kocsisem osnovao 1983. godine. U međuvremenu je Budimpeštanski festivalski orkestar izrastao u mađarski ansambl s najvećom međunarodnom prisutnošću, a uz niz koncertnih ciklusa, od kojih se ističu edukativni i društveno angažirani programi, Orkestar je pod ravnanjem svojega šefa dirigenta snimio niz remek-djela orkestralne literature. Za kompletiranje ciklusa snimki monumentalnih simfonija Gustava Mahlera nedostaje im tek maestozna Osma simfonija u Es-duru, a zagrebačka će se publika moći diviti njihovoj izvedbi Pete simfonije u cis-molu, ljubiteljima filma najpoznatijom po četvrtom stavku, oznake tempa Adagietto, kojemu je Luchino Visconti u svojoj filmskoj ekranizaciji novele Thomasa Manna Smrt u Veneciji dao vlastiti pečat. No ova je simfonija mnogo više od toga! 
Cijene pretplate: 300,00 € / 270,00 € / 240,00 € Moguća obročna otplata do 6 rata. POPUSTI: 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta); 20 % popusta za pretplatnike sezone 2023./2024.; 30 % popusta za osobe s invaliditetom uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu); paket pretplatničkih ulaznica ciklusa Lisinski subotom i Lisinski da camera (Pretplata Lisinski+): 350,00 € / 320,00 € / 290,00 € Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Prodaja pretplate započinje u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. na blagajnama Lisinskog te online na mrežnoj stranici www.lisinski.hr. Pretplatnici sezone 2023./2024. mogu kupiti pretplate po povlaštenim cijenama i sačuvati svoja mjesta isključivo u razdoblju od 20. svibnja do 21. lipnja 2024. Poslije tog razdoblja moći će kupiti pretplatu u redovnoj prodaji po povlaštenoj cijeni, ali im dosadašnja mjesta ne mogu biti zajamčena. Prodaja pretplate prije ljetne stanke završava u petak, 12. srpnja 2024. Prodaja pretplate nakon ljetne stanke nastavlja se u ponedjeljak, 2. rujna i traje do subote, 28. rujna 2024. na blagajnama Lisinskog te online na www.lisinski.hr.