Događanja

08.
ožujka 2025.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
DEUTSCHES SYMPHONIE-ORCHESTER BERLIN
DAVID ROBERTSON, dirigent
GIL SHAHAM, violina

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Upis pretplate
Ulaznice
Upis pretplate
DEUTSCHES SYMPHONIE-ORCHESTER BERLIN
DAVID ROBERTSON, dirigent
GIL SHAHAM, violina
 
Lili Boulanger: U proljetno jutro za orkestar
Petar Iljič Čajkovski: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35
Sergej Rahmanjinov: Simfonijski plesovi, op. 45
 
Gostovanje Deutsches Symphonie-Orchester Berlin (Njemačkoga simfonijskog orkestra iz Berlina), orkestra iznimne energije, prepoznatljivog i raskošnog zvuka, jedan je od vrhunaca glazbene sezone. Izrastao na snažnoj glazbenoj tradiciji i bogatoj povijesti, Orkestar je tijekom gotovo osamdeset godina postojanja izgradio ugled, stil i zvuk kojima bitno utječe ne samo na glazbeni pejzaž svojega kulturom uistinu bogatoga grada nego aktivno kreira klasičnu glazbenu scenu diljem svijeta.
 
DSO Berlin gostovao je u Zagrebu 2013. pod vodstvom tadašnjega šefa dirigenta Tugana Sokijeva. Ovaj je put za pultom Orkestra David Robertson, američki glazbeni vizionar, kako ga često nazivaju, dirigent školovan u Londonu koji interpretacije gradi predano i pustolovno s glazbenicima na svim kontinentima.
 
Solist Gil Shaham jedan je od najtraženijih violinista današnjice. Još kao dječak nastupio je uz Izraelsku filharmoniju i Zubina Mehtu, a poslije školovanja na Juilliard School of Music u New Yorku izgradio je sjajnu karijeru. Melodiozan, duboko emotivan Violinski koncert Petra Iljiča Čajkovskog neiscrpan je izvor nadahnuća za svakog violinista, a Gil Shaham ima povlasticu da pokaže svoje umijeće na Stradivarijevoj violini Comtesse de Polignac iz 1699. godine.
 
Simfonijski plesovi Sergeja Rahmanjinova skladateljevo su kasno djelo nastalo na ranim skicama, pa simbolično, s mnogim citatima i aluzijama, sažimaju cijelo njegovo stvaralaštvo.
 
Lili Boulanger jedna je od najvećih skladateljskih nada s početka 20. stoljeća i prva skladateljica koja je dobila prestižnu nagradu Prix de Rome. Skladbu U proljetno jutro napisala je posljednjih mjeseci svojega kratkog života, prkoseći uznapredovaloj bolesti snažnim, duboko osobnim izrazom djela koje istražuje boju i harmoniju. 
Cijene pretplate: 300,00 € / 270,00 € / 240,00 € Moguća obročna otplata do 6 rata. POPUSTI: 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta); 20 % popusta za pretplatnike sezone 2023./2024.; 30 % popusta za osobe s invaliditetom uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu); paket pretplatničkih ulaznica ciklusa Lisinski subotom i Lisinski da camera (Pretplata Lisinski+): 350,00 € / 320,00 € / 290,00 € Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Prodaja pretplate započinje u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. na blagajnama Lisinskog te online na mrežnoj stranici www.lisinski.hr. Pretplatnici sezone 2023./2024. mogu kupiti pretplate po povlaštenim cijenama i sačuvati svoja mjesta isključivo u razdoblju od 20. svibnja do 21. lipnja 2024. Poslije tog razdoblja moći će kupiti pretplatu u redovnoj prodaji po povlaštenoj cijeni, ali im dosadašnja mjesta ne mogu biti zajamčena. Prodaja pretplate prije ljetne stanke završava u petak, 12. srpnja 2024. Prodaja pretplate nakon ljetne stanke nastavlja se u ponedjeljak, 2. rujna i traje do subote, 28. rujna 2024. na blagajnama Lisinskog te online na www.lisinski.hr.