Događanja

07.
listopada 2023.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
DREZDENSKA FILHARMONIJA
KRZYSZTOF URBAŃSKI, dirigent
JULIA HAGEN, violončelo

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Pretplata
Ulaznice
Pretplata
DREZDENSKA FILHARMONIJA
KRZYSZTOF URBAŃSKI, dirigent
JULIA HAGEN, violončelo
 
Program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertira operi Figarov pir, K. 492
Camille Saint-Saëns: Prvi koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op. 33
Petar Iljič Čajkovski: Četvrta simfonija u f-molu, op. 36
 
Svetkovina glazbe u izvedbi orkestra grandiozne povijesti! 
 
Potvrda duhovite narodne izreke da „jabuka ne pada daleko od stabla“ je i briljantna mlada glazbenica Julia Hagen – nova blistava zvijezda svjetske glazbene scene. Njezin otac je glasoviti violončelist Clemens Hagen, osnivač svjetski poznatog Gudačkog kvarteta Hagen, koji je osnovao s bratom Lukasom i sestrom Veronikom, a njihov otac Oskar (Julijin djed) i sâm je vrhunski glazbenik – soloviolist znamenitoga salzburškog Orkestra Mozarteum. I otac i kći učenici su pak jednoga od najvećih živućih violončelista, Heinricha Schiffa. Svatko tko je čuo virtuozno sviranje Julie Hagen, njezinu kristalno čistu intonaciju, voluminozan i pastozan ton (Julia svira na skupocjenom violončelu Francesca Ruggierija iz 1684.!) u kojem vibrira strast i zrcali se nesvakidašnja muzikalnost, više je ne može zaboraviti! Spomenimo tek da je Julia Hagen kao solistica u sezoni 2022./2023. nastupila s Concertgebouw orkestrom i Simfonijskim orkestrom grada Birminghama! U njezinoj interpretaciji slušat ćemo predivni Prvi koncert za violončelo i orkestar u a-molu, op. 33 francuskoga majstora Camillea Saint-Saënsa!
 
Uživati u zvuku najboljih svjetskih orkestara jedna je od najvećih, usuđujemo se reći ekskluzivna povlastica pretplatnika ciklusa Lisinski subotom! Ovaj put u goste nam dolazi jedan od najboljih njemačkih orkestara s tradicijom glazbovanja duljom od 150 godina – glasovita Drezdenska filharmonija! Tradicija kojom se Orkestar može pohvaliti jedinstvena je u svijetu orkestara: za pultom Drezdenske filharmonije stajali su slavni skladatelji-dirigenti: Brahms, Čajkovski, Dvořák ili Strauss, a njihov dugogodišnji šef dirigent bio je i Kurt Masur.
 
U hrvatskoj povijesti glazbe Drezdenska filharmonija zauzima izuzetno mjesto kao orkestar koji je praizveo Simfoniju u fis-molu, op. 41 naše velike skladateljice Dore Pejačević. Slušati pak Četvrtu, 'Sudbinsku' simfoniju Petra Iljiča Čajkovskog, jedno od remek-djela cijele romantične orkestralne literature i jedne od najintimnijih i najiskrenijih skladateljevih 'tonskih ispovijesti', znači napojiti dušu na kristalno čistom izvoru glazbene ljepote. Posebice je posljednji stavak djela (veličanstveno lijepih tema i pun svečanog, zanosnog zvuka blistavih limenih puhača) razlog da se već sad počnemo veseliti tom koncertu!
Lepršavost i dašak duhovitosti tom jedinstvenom koncertu donijet će i prpošna Uvertira operi 'Figarov pir' čudesnoga Wolfganga Amadeusa Mozarta. Kroz sve te glazbene divote naš vodič za dirigentskim pultom bit će Poljak Krzysztof Urbański, sadašnji šef dirigent Orkestra Talijanske Švicarske, stalni gostujući dirigent Tokijskoga simfonijskog orkestra i rado viđen gost velikih svjetskih orkestara.
• 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta) • 20 % popusta za dosadašnje pretplatnike (kupci pretplata iz sezone 2022./2023.) • 30 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu). Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Popusti na pretplatničke ulaznice ostvaruju se na blagajni Dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn