Događanja

29.
ožujka 2025.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
HRVATSKI BAROKNI ANSAMBL
AKADEMSKI ZBOR IVAN GORAN KOVAČIĆ
NIKOLINA HRKAĆ, sopran
FRANKO KLISOVIĆ, kontratenor
MISLAV LUCIĆ, tenor
MARIN ČARGO, bas
IVAN ŠĆEPANOVIĆ, zborovođa LAURENCE CUMMINGS, dirigent

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Upis pretplate
Ulaznice
Upis pretplate
HRVATSKI BAROKNI ANSAMBL
AKADEMSKI ZBOR IVAN GORAN KOVAČIĆ
NIKOLINA HRKAĆ, sopran
FRANKO KLISOVIĆ, kontratenor
MISLAV LUCIĆ, tenor
MARIN ČARGO, bas
IVAN ŠĆEPANOVIĆ, zborovođa
LAURENCE CUMMINGS, dirigent
 
Georg Friedrich Händel: Mesija, oratorij, HWV 56
 
„Mislim da sam vidio sva nebesa pred sobom, i samog velikog Boga na prijestolju, u društvu svojih anđela“, tako je Georg Friedrich Händel, obrativši se svojim slugama, u suzama opisao netom dovršeno stvaranje Aleluje iz oratorija Mesija. Djelo sadrži sve sastavnice Händelova zreloga opernog stila, od talijanskih arija i recitativa, preko velikih zborova, deklamativnih ili pak minuciozno razrađenih u najboljoj tradiciji njemačke polifone tradicije, do posve novih kombinacija kojima je uspio proniknuti u najsloženija psihološka stanja protagonista. Ukratko, čudesan svijet u kojem nas dubina i lakoća Händelove transformacije biblijskoga teksta u duhom prožeto zvučanje ostavlja bez daha!
 
Upravo to djelo, u povodu 340. obljetnice skladateljeva rođenja, uz vrsne mlade vokalne soliste, izvest će Hrvatski barokni ansambl, već četvrt stoljeća hrvatski sinonim za povijesno obaviještenu izvedbu glazbe iz razdoblja baroka i bliskih epoha, na izvornim glazbalima i njihovim replikama.
 
Ansambl, zaslužan za brojne (pra)izvedbe i trajne snimke ranih majstora, od početka uspješno surađuje s najznačajnijim svjetskim umjetnicima specijaliziranim za baroknu glazbu, među kojima je i Laurence Cummings, istaknuti britanski čembalist, orguljaš i dirigent te glazbeni ravnatelj glasovite Akademije za ranu glazbu (Academy of Ancient Music). Ne krijući zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskim baroknim ansamblom, Cummings je jednom prilikom istaknuo: „Impresioniran sam činjenicom da ti vrsni glazbenici posvećuju toliko vremena svojoj strasti prema baroknoj glazbi. To je ansambl koji zaslužuje najveći mogući uspjeh.“ Potvrda za to bit će bez sumnje jedinstven koncertni doživljaj izvornoga baroknog zvuka, vjernog (vjerujemo u to) skladateljevoj neiscrpnoj imaginaciji!
Cijene pretplate: 300,00 € / 270,00 € / 240,00 € Moguća obročna otplata do 6 rata. POPUSTI: 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta); 20 % popusta za pretplatnike sezone 2023./2024.; 30 % popusta za osobe s invaliditetom uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu); paket pretplatničkih ulaznica ciklusa Lisinski subotom i Lisinski da camera (Pretplata Lisinski+): 350,00 € / 320,00 € / 290,00 € Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Prodaja pretplate započinje u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. na blagajnama Lisinskog te online na mrežnoj stranici www.lisinski.hr. Pretplatnici sezone 2023./2024. mogu kupiti pretplate po povlaštenim cijenama i sačuvati svoja mjesta isključivo u razdoblju od 20. svibnja do 21. lipnja 2024. Poslije tog razdoblja moći će kupiti pretplatu u redovnoj prodaji po povlaštenoj cijeni, ali im dosadašnja mjesta ne mogu biti zajamčena. Prodaja pretplate prije ljetne stanke završava u petak, 12. srpnja 2024. Prodaja pretplate nakon ljetne stanke nastavlja se u ponedjeljak, 2. rujna i traje do subote, 28. rujna 2024. na blagajnama Lisinskog te online na www.lisinski.hr.