Događanja

25.
studenoga 2023.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
IVETA APKALNA, orgulje

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Pretplata
Ulaznice
Pretplata
IVETA APKALNA, orgulje
 
Program:
Thierry Escaich: Évocation II
Johann Sebastian Bach: Tokata, adagio i fuga u C-duru, BWV 564
Franz Liszt (obrada: Lionel Rogg): Pogreb iz ciklusa Poetične i religiozne harmonije
Johann Sebastian Bach: Ricercar à 6 u c-molu iz zbirke Glazbena žrtva, BWV 1079
Aivars Kalējs: Tokata na temu korala Allein Gott in der Höh sei Ehr, op. 56
Aivars Kalējs: Via Dolorosa, op. 49
Sofia Asgatovna Gubaidulina: Svjetlo i tama
Pēteris Vasks: Hymnus (posvećeno Iveti Apkalni)
 
'Kraljica instrumenata' u rukama 'kraljice orgulja' Ivete Apkalne, večer tradicije i novih otkrića! 
 
Orguljašica Iveta Apkalna u svojoj domovini Latviji ima status superzvijezde! Vlada Republike Latvije dodijelila joj je i najviše državno odličje za zasluge u kulturi, Orden s tri zvijezde, a nositeljica je i mnogih drugih nagrada profesionalnih glazbenih udruga i institucija u kulturi. Da je riječ o iznimnoj glazbenici i jednoj od vodećih svjetskih orguljašica, potvrđuju i njezini nastupi s najpoznatijim orkestrima svijeta (Berlinska filharmonija, Kraljevski Concertgebouw orkestar i Orkestar iz Clevelanda), pod ravnanjem takvih čarobnjaka dirigentskog štapića kao što su Mariss Jansons, Kent Nagano, Gustavo Dudamel ili Andris Nelsons.
 
Velika čast i priznanje Iveti Apkalni bio je poziv da preuzme titulu glavne orguljašice Klaisovih orgulja u novosagrađenoj hamburškoj Filharmoniji na Labi, koje je i inaugurirala, praizvevši u toj prigodi djela suvremenih skladatelja, Wolfganga Rihma i Jörga Widmanna. O njezinu svjetonazoru i posvećenosti glazbi govori i podatak da, iako svjetski poznata orguljašica koja dobiva pozive za nastupe u najprestižnijim koncertnim dvoranama svijeta, još uvijek svira na misama u malim crkvama svoje domovine i uvjerena je da „svojim orguljskim zvukom može zagrliti ljude koji je slušaju“. Kako kaže, uvijek nastoji „koncertnim programima ispričati neku uzbudljivu priču“, u čemu, očito, itekako uspijeva!
 
Program zagrebačkoga orguljskog recitala Ivete Apkalne ciklusa Lisinski subotom ponudit će majstorska djela Bacha i Liszta, no orguljašica će nas povesti i u otkrivanje novih prostranstava – terra incognita – i predstaviti nam manje poznata djela Thierryja Escaicha, Aivarsa Kalējsa, Sofije Gubaiduline i Pēterisa Vasksa.
• 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta) • 20 % popusta za dosadašnje pretplatnike (kupci pretplata iz sezone 2022./2023.) • 30 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu). Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Popusti na pretplatničke ulaznice ostvaruju se na blagajni Dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn