Događanja

25.
studenoga 2023.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
IVETA APKALNA, orgulje

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
23,00 €
30,00 €
35,00 €
Ulaznice
23,00 €
30,00 €
35,00 €
IVETA APKALNA, orgulje
 
Program:
Philip Glass: Finale 3. čina iz opere Satyagraha (transkripcija za orgulje: Michael Riesman, 1980) 
Johann Sebastian Bach: Fantazija u G-duru (Pièce d'Orgue), BWV 572
Philip Glass: Music in Contrary Motion (Glazba u protupomaku)
Johann Sebastian Bach: Passacaglia i fuga u c-molu, BWV 582
* * *
Johann Sebastian Bach: Ricercar à 6 iz Glazbene žrtve, BWV 1079
Philip Glass: Mad Rush (Luda navala)
Johann Sebastian Bach: Chaconne u d-molu, BWV 1004 (transkripcija za orgulje: Matthias Keller)
 
'Kraljica instrumenata' u rukama 'kraljice orgulja' Ivete Apkalne, večer tradicije i novih otkrića! 
 
Orguljašica Iveta Apkalna u svojoj domovini Latviji ima status superzvijezde! Vlada Republike Latvije dodijelila joj je i najviše državno odličje za zasluge u kulturi, Orden s tri zvijezde, a nositeljica je i mnogih drugih nagrada profesionalnih glazbenih udruga i institucija u kulturi. Da je riječ o iznimnoj glazbenici i jednoj od vodećih svjetskih orguljašica, potvrđuju i njezini nastupi s najpoznatijim orkestrima svijeta (Berlinska filharmonija, Kraljevski Concertgebouw orkestar i Orkestar iz Clevelanda), pod ravnanjem takvih čarobnjaka dirigentskog štapića kao što su Mariss Jansons, Kent Nagano, Gustavo Dudamel ili Andris Nelsons.
 
Velika čast i priznanje Iveti Apkalni bio je poziv da preuzme titulu glavne orguljašice Klaisovih orgulja u novosagrađenoj hamburškoj Filharmoniji na Labi, koje je i inaugurirala, praizvevši u toj prigodi djela suvremenih skladatelja, Wolfganga Rihma i Jörga Widmanna. O njezinu svjetonazoru i posvećenosti glazbi govori i podatak da, iako svjetski poznata orguljašica koja dobiva pozive za nastupe u najprestižnijim koncertnim dvoranama svijeta, još uvijek svira na misama u malim crkvama svoje domovine i uvjerena je da „svojim orguljskim zvukom može zagrliti ljude koji je slušaju“. Kako kaže, uvijek nastoji „koncertnim programima ispričati neku uzbudljivu priču“, u čemu, očito, itekako uspijeva! 
 
Program zagrebačkoga orguljskog recitala Ivete Apkalne ciklusa Lisinski subotom ponudit će majstorska djela Bacha i Glassa.
 
Nakon koncerta s umjetnicom razgovara Pavao Mašić. 
Popuste za pojedinačnu kupnju ulaznica ostvaruju: 30 % osobe s invaliditetom (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu), 20 % studenti, učenici i umirovljenici, 20 % zaposlenici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, 20 % pretplatnici ciklusa Zagrebačke filharmonije, 20 % zaposlenici tvrtke INA te 20 % skupni posjeti (više od 15 ulaznica). Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene odabrane kategorije ulaznice. Studenti i učenici dva sata prije koncerta, uz predočenje odgovarajućeg dokumenta, mogu kupiti ulaznice po cijeni od 5 €. Svi popusti vrijede isključivo za kupnju jedne ulaznice i za kupnju na blagajni Dvorane. Popusti se ne zbrajaju. U skladu s odredbom članka 86. stavak 1. točka 12. Zakona o zaštiti potrošača, kupac nema pravo na jednostrani raskid ugovora (povrat ili zamjenu ulaznice). Kupac može ostvariti pravo na povrat cijene ulaznice isključivo u slučaju otkazivanja događaja. Za ulaznice kupljene na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog povrat je moguć u roku 60 dana. Nakon tog roka povrat više nije moguć. Za ulaznice kupljene internetom povrat obavlja tvrka Dekod d.o.o. (www.dekod.hr). Pisani prigovor moguće je poslati na adresu prigovor@lisinski.hr.