Događanja

11.
studenoga 2023.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
NDR ELBPHILHARMONIE ORCHESTER
ALAN GILBERT, dirigent
JOSHUA BELL, violina

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Pretplata
Ulaznice
Pretplata
NDR ELBPHILHARMONIE ORCHESTER
ALAN GILBERT, dirigent
JOSHUA BELL, violina
 
Program:
Petar Iljič Čajkovski: Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35
Gustav Mahler: Peta simfonija u cis-molu
 
Koncertna večer živuće legende klasične glazbe i ikone svjetske violinističke scene uz orkestar svjetske klase! 
 
NDR Elbphilharmonie Orchester vjerojatno ima najekskluzivniji i najpoznatiji 'dom' na svijetu – futurističku zgradu sazdanu na divovskom žitnom silosu na lučkim dokovima – ujedno i novi zaštitni znak Hamburga – Filharmoniju na Labi! No taj orkestar, jedan od najprestižnijih u domovini Njemačkoj, ali i u svijetu, može se pohvaliti i nevjerojatnim glazbenim nasljeđem, vrhunskim glazbenicima-interpretima i dirigentima koji su stajali na čelu toga glazbenog kolektiva „najboljih od najboljih“! Dobri poznavatelji klasične glazbe znaju o kakvim kolosima dirigentske interpretacije govorimo pri spomenu imena Hansa Schmidt-Isserstedta, Güntera Wanda, Christopha Eschenbacha ili Thomasa Hengelbrocka, šefova dirigenata Orkestra kroz povijest! Posljednji u tom nizu, Alan Gilbert, rođeni Njujorčanin i dugogodišnji šef dirigent Njujorške filharmonije (trenutačno i glazbeni ravnatelj Švedske kraljevske opere), veliko je ime svjetske glazbene i operne scene današnjice!
 
No primus inter pares ove veličanstvene koncertne večeri bit će ipak legendarni američki violinist Joshua Bell! Jedan od najpoznatijih violinskih talenata i paradigma čuda od djeteta u povijesti glazbe, Bell je već u četrnaestoj godini koncertirao s orkestrom iz Philadelphije pod ravnanjem Riccarda Mutija, sa sedamnaest je prvi put nastupio u Carnegie Hallu, a u dvadesetpetoj je osvojio svoj prvi Grammy. Unatoč veličanstvenoj karijeri jednoga od najpoznatijih violinista na svijetu, Bell je u svijetu 'običnih smrtnika' postao poznat tek nakon jednog eksperimenta. Naime, kao (nepoznati) ulični glazbenik svirao je u njujorškom metrou i zaradio tek 52,17 dolara! Uz nastupe na panegiricima ovjenčanim koncertima po cijelom svijetu, Joshua Bell djeluje i kao umjetnički ravnatelj Orkestra Akademije St. Martin in the Fields, s kojim redovito nastupa na svim kontinentima. Slavna je i Bellova violina – Stradivari Gibson ex Huberman – ujedno i jedna od najskupljih na svijetu – čudo za sebe! Već je dvaput bila ukradena pa pronađena i spašena, još dok je bila u vlasništvu jednoga od najvećih violinista u povijesti, Bronisłava Hubermana! Ako spomenemo još i to da će Joshua Bell izvoditi vjerojatno najslavniji violinski koncert na svijetu – onaj Petra Iljiča Čajkovskog i da ćemo čuti grandioznu Petu simfoniju Gustava Mahlera – onda je sve rečeno!
• 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta) • 20 % popusta za dosadašnje pretplatnike (kupci pretplata iz sezone 2022./2023.) • 30 % popusta za osobe s invaliditetom, uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu). Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Popusti na pretplatničke ulaznice ostvaruju se na blagajni Dvorane Lisinski. Fiksni tečaj konverzije 1 € = 7,53450 kn