Događanja

21.
prosinca 2024.
Subota u 19:30 sati
Velika dvorana

LISINSKI SUBOTOM
ORKESTAR I ZBOR ANSAMBLA IL POMO D’ORO
GIUSEPPE MALETTO, dirigent

Subota U 19:30
Velika dvorana
Organizator: Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Upis pretplate
Ulaznice
Upis pretplate
ORKESTAR I ZBOR ANSAMBLA IL POMO D’ORO
GIUSEPPE MALETTO, dirigent
U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu.
 
Claudio Monteverdi: Vespro della Beata Vergine (1610.), SV 206/206a
 
Ako postoji glazba iz dalekih, nedokučivih prostranstava davno prohujalih vremena koja nas može potresti do srži, ushititi i gotovo fizički opipljivim učiniti pojam božanskog, onda je to neprijeporno veličanstvena skladba Vespro della Beata Vergine genijalnoga Claudija Monteverdija! Kreativna snaga, čudesno bogatstvo ideja, vizionarska sinteza starog i novog, sakralnog i svjetovnog, bogomdani smisao za monumentalnu arhitekturu umjetničkog djela toga talijanskog genija usporediva je tek s jedinstvenim duhovnim i intelektualnim kapacitetima i umjetničkim dosezima njegova suvremenika, genija pisane riječi – Williama Shakespearea!
 
Posvećeno Blaženoj Djevici Mariji, to Monteverdijevo grandiozno djelo najčistije je zrcalo nebeski lijepe glazbe: u njemu nalazimo predivnu, stoljećima staru sakralnu glazbu tamnih, mističnih prostora grandioznih katedrala i odjek pjeva anđela, ali razabiremo i siluete tada mlade operne glazbe, baš kao i jeku svirke virtuoznih pučkih muzikanata i ugođaj poletnih seoskih svečanosti. Zalog za užitak u Monteverdijevu djelu, u kojem se u opojni koktel duhovnog užitka spajaju renesansa i barok, jedan je od najboljih ansambala današnjice na području tzv. povijesno obaviještene izvedbe – Il Pomo d'Oro.
Ovjenčan najprestižnijim nagradama svjetskih medija specijaliziranih za ranu glazbu (istaknimo tek Nagradu za zborsku glazbu časopisa BBC Music Magazin za 2023.), ovaj ansambl nailazi na oduševljen prijam stručne kritike i publike u najprestižnijim koncertnim prostorima svijeta. Impresivan broj od 44 nosača zvuka snimljenih u dvanaest godina postojanja, potvrda je ne samo profesionalne kvalitete i velike posvećenosti glazbi nego i tragalačke strasti za nepoznatim i manje poznatim djelima iz glazbene riznice proteklih stoljeća.
Cijene pretplate: 300,00 € / 270,00 € / 240,00 € Moguća obročna otplata do 6 rata. POPUSTI: 10 % popusta za studente, učenike i umirovljenike (uz predočenje odgovarajućeg dokumenta); 20 % popusta za pretplatnike sezone 2023./2024.; 30 % popusta za osobe s invaliditetom uključujući osobu u pratnji (uz predočenje preslike rješenja o invaliditetu); paket pretplatničkih ulaznica ciklusa Lisinski subotom i Lisinski da camera (Pretplata Lisinski+): 350,00 € / 320,00 € / 290,00 € Popust vrijedi za kupnju jedne pretplatničke ulaznice, osim za osobe s invaliditetom gdje popust vrijedi i za njihovu pratnju. Navedeni popusti se ne zbrajaju. Prodaja pretplate započinje u ponedjeljak, 20. svibnja 2024. na blagajnama Lisinskog te online na mrežnoj stranici www.lisinski.hr. Pretplatnici sezone 2023./2024. mogu kupiti pretplate po povlaštenim cijenama i sačuvati svoja mjesta isključivo u razdoblju od 20. svibnja do 21. lipnja 2024. Poslije tog razdoblja moći će kupiti pretplatu u redovnoj prodaji po povlaštenoj cijeni, ali im dosadašnja mjesta ne mogu biti zajamčena. Prodaja pretplate prije ljetne stanke završava u petak, 12. srpnja 2024. Prodaja pretplate nakon ljetne stanke nastavlja se u ponedjeljak, 2. rujna i traje do subote, 28. rujna 2024. na blagajnama Lisinskog te online na www.lisinski.hr.